Čuva ih od zaborava
545

Promovisana muzička kompozicija "Devet heroja" posvećena borcima Armije Republike BiH

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Multimedijalna sala Općine Novi Grad Sarajevo sinoć nije bila dovoljno velika da primi sve one koji su došli na premijeru muzičke kompozicije – spota pod nazivom "Devet heroja".

Kompozicija je posvećena herojima Armije Republike Bosne i Hercegovine Izetu Naniću, Safetu Hadžiću, Mehdinu Hodžiću, Midhadu Hujduru, Hajrudinu Mešiću, Safetu Zajki, Enveru Šehoviću, Adilu Bešiću i Nesibu Malkiću koji su odlikovani priznanjem Orden heroja oslobodilačkog rata u BiH na osnovu Uredbe ratnog Predsjedništva Republike BiH.

Na premijeri se obratio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković, osvrnuvši se na dan kada je donesena Uredba kojom se propisuju odlikovanja za pripadnike Armije RBiH.

"Ovaj projekt je po po svojoj suštini nacionalni jer čuva istinu. Ono što je trebalo biti sažeto u udžbeniku svakog đaka nalazi se u ovoj kasidi i imena ovih devet ljudi moraju se znati i sačuvati od zaborava", kazao je Patković.

Direktor Fonda Memorijala Fuad Zijadić zahvalio se porodicama svih devet heroja koji su dali svoj maksimalni doprinos na realizaciji kako ovog projekta, tako i svih drugih aktivnosti koje je je ova institucija poduzela u prethodnih 10 godina na očuvanju sjećanja, kao što je izrada monografije, web stranice, izrada dokumentarnih filmova o devet heroja te muzejske postavke koja bi trebala biti postavljena u čast ovih ljudi.

Dževad Ibrahimović napisao je kasidu "Devet heroja", a otpjevao ju je i snimio Mustafa Isaković. Prepoznajući značaj ovog projekta produkcijska kuća ONE MOMENT STUDIO iz Tuzle i Udruženje NAŠ FILM ekranizirali su ovu priču u filmskoj formi koja predstavlja važan i vjeran prikaz dijela historije.

Orden heroja oslobodilačkog rata je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u BiH, a ova kompozicija u njihovu čast, ali i u čast svih boraca, šehida, branitelja je sinoć zvanično predata na raspolaganje Fondu Memorijala.