Bh. pijanist
0

Promocija albuma Bartolomeja Stankovića održat će se u sklopu Festivala Baščaršijske Noći

I. S.
Bartolomej Stanković (Foto: Facebook)
Bartolomej Stanković (Foto: Facebook)
Promocija novog albuma bosanskohercegovačkog pijaniste Bartolomeja Stankovića održat će se u sklopu Festivala Baščaršijske noći u srijedu, 14. 07. u Galeriji JU "Bosanski kulturni centar KS" u 21 sat.

Na predstavljanju albuma, kao promotori će govoriti: Ališer Sijarić, Maja Žuža, Dušan Erak, Maja Baralić-Materne, Melisa Marija Zerdo. Novi album "Resonance" bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića sadrži djela za klavir 13 odabranih savremenih bh kompozitora. Stilska raznovrsnost odabranih djela, koja su nastala u vremenskom razdoblju od 1980-ih do 2020. godine, bogatstvo su novog albuma koji predstavlja nastavak ranije objavljenih albuma "Balkan Madness"(2018.) i "Voyage" (2020.). Novim albumom nazvanim po kompoziciji "Ringtone/Resonance" kompozitora Danijela Žontara, zaokružuje se projekt bh. umjetničke muzike za klavir - objavljena 3 albuma na kojima su snimljena djela za klavir 33 bh. kompozitora.

Novi album "Resonance" bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića, u izdanju diskografske kuće Nota Bene Records, sadrži djela za klavir 13 odabranih savremenih bosanskohercegovačkih kompozitora umjetničke muzike. Na albumu, trajanja gotovo 74 minute, snimljena su djela kompozitora Senada Mehinovića, Vojislava Ivanovića, Valentine Dutine, Ališera Sijarića, Dine Rešidbegovića, Danijela Žontara, Darija Vučića, Ade Klobodanovića, Peđe Harta, Marka Kovača, Hajrudina Muhića, Benjamina Ribića i kao bonus track djelo Davida Mastikose.

Bartolomej Stanković, bh. pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997.), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006). Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011). Postdiplomski studij na akademiji Steinway Academy u Veroni završio je u klasi pijaniste Federica Gianella (2012.).

Usavršavao se na seminarima eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu (2013.).  Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.