Uz poštivanje mjera
777

"Proleter" tokom pandemije gradu poklonio obradu pjesme "Sarajevo, ljubavi moja"

S.H.P.
Pandemija koronavirusa zahvatila je sve sfere našeg društva pa tako i kulturno-umjetnička društva. Tokom izolacije Radničko kulturno-umjetničko društvo "Proleter" Sarajevo je prekinulo rad sekcija, ali članovi nisu dozvolili da njihovo djelovanje prestane tek tako pa su vrijedno radili i u ovom periodu.

Članovi nisu zaboravili jedni druge pa su se stoga međusobno podržavali. S obzirom na to da su tokom pandemije mjere zabrane kretanja za starije bile na snazi duži period, udruženim snagama, ekipa mlađih članova redovno je posjećivala najosjetljiviju populaciju - starije članove RKUD "Proleter".

Uz poštivanje svih obaveznih mjera sigurnosti uručili su im i skromne pakete kao mali znak pažnje.

"Članovi su pokazali da RKUD 'Proleter' postoji i van okvira svojih prostorija te da uvijek mislimo jedni na druge, nastojimo uljepšati svakodnevnicu i u drugačijim vremenima", kazao nam je član Proletera Kerim Dubravić.

Budući da članovi nisu imali uobičajene sekcije kazali su nam da niko njie vjerovao da će aktivnosti u društvu prestati. Zbog toga su pokrenuli svoju web stranicu kako bi ostali povezani, ali su održavali i razne challenge kako bi najmlađim članovima uljepšali svakodnevnicu.

"Vjerujem da nam je svima bilo lakše prihvatiti da nema nastave, tačnije da će nastava za školarce i studente biti održavana online, da će mnogi raditi od kuće, nego da neće biti naših druženja, proba i nastupa. Mogu reći da se nismo olako prepustili novonastaloj situaciji, već smo iskoristili ovaj period. Pokrenuli smo našu novu web stranicu, potrudili se na društvenim mrežama pokrenuti razne challenge, biti u toku s dešavanjima u svijetu, poboljšati našu online aktivnost i smatram da smo uspjeli u tome. Također, mi mlađi smo obišli i naše starije članove i potrudili se uljepšati njihovu svakodnevnicu te im bili na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. Vjerujem i nadam se da preko ljeta nećemo imati pauze, pogotovo ne neke duže poput ove", kazala nam je članica Proletera Medina Hodžić.

Dodala je da ju je ovaj period naučio važnoj životnoj lekciji.

"Shvatili smo značaj prisustva dragih ljudi u našim životima te koliko god svijet bio podložan digitalizaciji i novim tehnologijama, ipak su živa riječ i druženja nešto što se ne može zamijeniti. Sigurna sam da ćemo poslije ovoga još više ojačati naša prijateljstva i ljubav prema 'Proleteru', jer zaista 'Proleter' jeste naša porodica", kazala je.

Kao jedan skromni znak podrške našem glavnom gradu te zahvalnosti zbog prepoznavanja truda i zalaganja društva u očuvanju bosanske tradicije i kulture, članovi RKUD "Proleter" su u vlastitoj izvedbi i produkciji pripremili obradu kultne himne glavnog grada BiH "Sarajevo, ljubavi moja", legendarnog sarajevskog kantautora Kemala Montena koji i danas predstavlja veliku inspiraciju društva.

Napomenuli su i da "Proleter" ove godine slavi 115 godina postojanja.

"Jedna od ljepših vijesti jeste ta što je RKUD 'Proleter' Sarajevo dobitnik plakete Kantona Sarajevo, najvećeg priznanja KS, čime je prepoznat višedecenijski uspješan rad kolektiva. Ova plaketa predstavlja priznanje za doprinos u izučavanju, njegovanju i afirmaciji kulturne baštine svih naroda BiH", kazao nam je na kraju razgovora predsjednik "Proleter" Sahudin Kačar.