Kontroverzni bend
17

Prlja iz riječkog benda Let 3: Sarajevskoj publici ne možeš podvaliti

Piše: El. B.
Zoran Prodanović Prlja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zoran Prodanović Prlja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Za odličnu zabavu prvog dana Sarajevo Beer Festivala pobrinut će se kontroverzni riječki bend Let 3 koji s pravom nosi titulu najprovokativnijeg benda bivše Jugoslavije. U razgovoru za Klix.ba njihov frontmen Zoran Prodanović Prlja ističe da ih je publika u BiH uvijek lijepo dočekivala i ispraćala te da i ovog puta očekuju najbolje.

"U Sarajevu smo svirali na velikom broju lokacija i uvijek je bilo super. Osjeti se da je to prilično dobro muzički educirana i naslušana publika kojoj ne možeš podvaliti 'mu** pod bubrege'. Tako će biti i na ovogodišnjem Beer Festu jer ćemo dati sve od sebe da zadovoljimo sva čula Sarajki, Sarajlija i ostalih gostiju festivala", rekao je Prlja.

Ovaj riječki bend, koji je nastao 1987. godine, kroz godine djelovanja razvijao je i širio svoj specifičan izraz sve vrijeme trudeći se da uz te promjene ostane svoj.

"Sve se u životu mijenja pa tako i mi, ali kakvi smo bili na početku takvi smo i dan danas", rekao je.

Scenski nastupi benda Let 3 uvijek su ekscentrični i uglavnom nepredvidivi. S publikom komuniciraju specifičnim smislom za humor, a u većini slučajeva je njihov muzički izražaj provokacija.

"Kao umjetnici osjećamo potrebu i obavezu da svojim djelovanjem utječemo na svijest naroda kako bi svijet postao bolje i ljepše mjesto za svih. Za tako nešto moraš u svojim porukama biti glasan i direktan jer na taj način te poruke lakše dolaze do onih kojima su namijenjene", rekao je Prlja.

Iako živimo u prilično konzervativnom društvu, ističe da cenzura i zabrane nisu dobrodošle i da su uvijek svojevrsni bumerang koji se kad-tad vrati na neki način.

"Živimo u vremenima u kojima su raznorazni mamlazi koji sebe nazivaju političarima doveli do toga da su nam zgadili politiku koja je u osnovi jedna plemenita civilizacijska tekovina i koja je nastala zbog toga da bude u službi naroda, a ne obrnuto. Time je napravljena velika i neprocjenjiva šteta takozvanom malom običnom čovjeku kako na ovim prostorima tako i globalno", rekao je.

Razvojem i rezultatima do sada postignutog su izuzetno zadovoljni.

"U ljudskoj prirodi je da ne postoji krajnje zadovoljstvo i uvijek postoje neke stvari koje bi danas možda drugačije napravili ali ih je jako malo u našem slučaju", rekao je.

Smatra da je današnja muzička scena prilično umjetna i podložna precrtavanju nekih modela bez upotrebe mašte.

"Naprosto je i globalno stanje takvo. Sve je brzo i nestrpljivo. Rok trajanja je sveden na doslovno jedno slušanje, većina nema strpljenja da odsluša jednu pjesmu, a kamoli da joj da drugu priliku. Ali mišljenja smo da je to samo faza koja će proći i nekim pročišćenjem uroditi tako da će se iznova više pažnji poklanjati sadržaju, a ne ambalaži", rekao je dodajući kako, uostalom, živimo u brzom suludom vremenu u kojem je na snazi iluzija uspješnosti.

Na kraju razgovora Prlja ističe da je muzika njegov poziv i ljubav. Ovo ljeto bendu Let 3 je radno, jer nastupaju po cijeloj regiji i šire. A i planova je puno.

"Uz sve to stignemo se baviti i novim materijalima, a publika kao i uvijek od nas može očekivati to da ćemo učiniti sve da svoju kvalitetu dignemo na još viši nivo", rekao je frontmen benda Let 3.