{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prlja iz riječkog benda Let 3: Sarajevskoj publici ne možeš podvaliti

17.7.2017. u 20:42
17
52
Prlja iz riječkog benda Let 3: Sarajevskoj publici ne možeš podvaliti
17
Prlja iz riječkog benda Let 3: Sarajevskoj publici ne možeš podvaliti
Zoran Prodanović Prlja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Za odličnu zabavu prvog dana Sarajevo Beer Festivala pobrinut će se kontroverzni riječki bend Let 3 koji s pravom nosi titulu najprovokativnijeg benda bivše Jugoslavije. U razgovoru za Klix.ba njihov frontmen Zoran Prodanović Prlja ističe da ih je publika u BiH uvijek lijepo dočekivala i ispraćala te da i ovog puta očekuju najbolje.
"U Sarajevu smo svirali na velikom broju lokacija i uvijek je bilo super. Osjeti se da je to prilično dobro muzički educirana i naslušana publika kojoj ne možeš podvaliti 'mu** pod bubrege'. Tako će biti i na ovogodišnjem Beer Festu jer ćemo dati sve od sebe da zadovoljimo sva čula Sarajki, Sarajlija i ostalih gostiju festivala", rekao je Prlja.

Ovaj riječki bend, koji je nastao 1987. godine, kroz godine djelovanja razvijao je i širio svoj specifičan izraz sve vrijeme trudeći se da uz te promjene ostane svoj.

"Sve se u životu mijenja pa tako i mi, ali kakvi smo bili na početku takvi smo i dan danas", rekao je.

Scenski nastupi benda Let 3 uvijek su ekscentrični i uglavnom nepredvidivi. S publikom komuniciraju specifičnim smislom za humor, a u većini slučajeva je njihov muzički izražaj provokacija.

"Kao umjetnici osjećamo potrebu i obavezu da svojim djelovanjem utječemo na svijest naroda kako bi svijet postao bolje i ljepše mjesto za svih. Za tako nešto moraš u svojim porukama biti glasan i direktan jer na taj način te poruke lakše dolaze do onih kojima su namijenjene", rekao je Prlja.

Iako živimo u prilično konzervativnom društvu, ističe da cenzura i zabrane nisu dobrodošle i da su uvijek svojevrsni bumerang koji se kad-tad vrati na neki način.

"Živimo u vremenima u kojima su raznorazni mamlazi koji sebe nazivaju političarima doveli do toga da su nam zgadili politiku koja je u osnovi jedna plemenita civilizacijska tekovina i koja je nastala zbog toga da bude u službi naroda, a ne obrnuto. Time je napravljena velika i neprocjenjiva šteta takozvanom malom običnom čovjeku kako na ovim prostorima tako i globalno", rekao je.

Razvojem i rezultatima do sada postignutog su izuzetno zadovoljni.

"U ljudskoj prirodi je da ne postoji krajnje zadovoljstvo i uvijek postoje neke stvari koje bi danas možda drugačije napravili ali ih je jako malo u našem slučaju", rekao je.

Smatra da je današnja muzička scena prilično umjetna i podložna precrtavanju nekih modela bez upotrebe mašte.

"Naprosto je i globalno stanje takvo. Sve je brzo i nestrpljivo. Rok trajanja je sveden na doslovno jedno slušanje, većina nema strpljenja da odsluša jednu pjesmu, a kamoli da joj da drugu priliku. Ali mišljenja smo da je to samo faza koja će proći i nekim pročišćenjem uroditi tako da će se iznova više pažnji poklanjati sadržaju, a ne ambalaži", rekao je dodajući kako, uostalom, živimo u brzom suludom vremenu u kojem je na snazi iluzija uspješnosti.

Na kraju razgovora Prlja ističe da je muzika njegov poziv i ljubav. Ovo ljeto bendu Let 3 je radno, jer nastupaju po cijeloj regiji i šire. A i planova je puno.

"Uz sve to stignemo se baviti i novim materijalima, a publika kao i uvijek od nas može očekivati to da ćemo učiniti sve da svoju kvalitetu dignemo na još viši nivo", rekao je frontmen benda Let 3.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: