Sarajevo
0

Pripreme za dodjelu ovogodišnje nagrade "Indexi"

FENA
Sa prošlogodišnje dodjele
Sa prošlogodišnje dodjele
Dok se u svijetu ubrzano vrše pripreme za skorašnje dodjele Grammy i Brit nagrada, direkcija BH muzičke nagrade "Indexi" (nekadašnji "Davorin") započela je ovih dana prve pripreme za 8. dodjelu te nagrade, koja će biti organizirana, najvjerovatnije, krajem aprila.

S obzirom na to da je nagrada od prošle godine zvanično postala regionalna, pripreme za njenu dodjelu prvenstveno podrazumijevaju evidentiranje svih objavljenih albuma u zemljama regiona od 1. januara do 31. decembra 2008. godine, jer su prema pravilima sva izdanja kandidati za nagradu, navodi se u saopćenju direkcije "Indexa".

Tako su u kategoriji pop muzike nove albume objavili, između ostalih, Ana Stanić, Arsen Dedić, Boris Novković, Dino Merlin, Luka Nižetić, Marija Šerifović, Severina...

U rok kategoriji različitih podžanrova nove albume imaju Dejan Cukić, Dino Dvornik, Dubioza kolektiv, Elemental, Kiki Lesendrić, Letu štuke, Massimo, Prljavo kazalište, Rambo Amadeus, Rebel Star, Skroz, Vlatko Stefanovski, Zoran Predin...

Dvije najveće regionalne hip hop zvijezde Edo Maajka i Marčelo, također su u 2008. snimili nove albume, dok u kategoriji modernih etno izdanja kandidati za nagradu mogu biti Afion, Ibrica Jusić, Kries, Mostar Sevdah Reunion i Vrelo.

Za posebne kategorije, tačnije nagrade za posebne projekte, u prošlogodišnjoj produkciji direkcija "Indexa" također može naći zanimljiv izbor - antologije Bisere Veletanlić i Pop mašine te sjajne koncertne albume Majki, Dade Topića, Olivera Dragojevića ili Gibonnija.

Publika će za muzičku nagradu Indexi 2009. glasati na internet stranici nagrade, kao i žiri iz regiona, saopćeno je iz direkcije nagrade "Indexi".