Muzika
0

Prince planira tužiti YouTube zbog kršenja autorskih prava

FENA
Američka pop zvijezda Prince planira tužiti YouTube i druge glavne internetske stranice zbog neovlaštenog korištenja njegovih muzičkih hitova, kako bi "na internetu spasio svoju umjetnost". Osim YouTubea, Princ namjerava zakonski goniti eBay i Pirate Bay za koje se smatra da su izvori piratstva muzike i filma.

Prince, jedan od svjetski najpopularnijih pop pjevača s hitovima poput "Purple Rain", "1999" i "When Doves Cry", u četvrtak je izjavio kako na YouTubeu nemaju pravo kada tvrde da nemaju kontrolu nad video uradcima koje korisnici postavljaju na njihove internetske stranice.

"YouTube učito ima mogućnosti cenzurirati pornografske i pedofilske sadržaje, ali su očito odlučili ne učiniti isto za neovlaštenu muziku i filmove koji su jezgra njihovog poslovnog uspjeha", poručio je Prince.

S YouTubea su odgovorili da surađuju s umjetnicima kako bi im pomogli popularizirati njihovu muziku na internetu.

"Najzadovoljniji vlasnici razumiju da mi poštujemo autorska prava, da radimo svaki dan kako bi im pomogli da zadrže svoje zadovoljstvo, i razvijamo umjetničke alate kako bi im omogućili da budu još bolji", izjavio je glavni savjetnik na YouTubeu Zahavah Levine.

"Imamo partnerski odnos s glavnim muzičarima diljem svijeta koji razumiju svu korist koju donosi YouTube kao drugačiji put komunikacije sa svojim obožavateljima", dodao je.

Osim YouTubea, Prince namjerava zakonski goniti i 'online' aukcijsku stranice eBay i Pirate Bay, koje Hollywood i muzička industrija smatraju glavnim izvorištem filmskog i muzičkog piratstva.