Kukrić o optužbama medija
0

Priča o plagijatstvu samo dobra reklama za Reginu

Sarajevo-x.com
Pjesma predstavnica Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Eurosongu 'Bistra voda' nije plagijat, njen jedini autor je Aleksadar Čović i niko drugi neće biti potpisan na tu pjesmu, kazao je Dejan Kukrić reagujući na navode srbijanskih medija da je pjesma grupe Regina plagijat numere 'Oltar', čiji je autor srbijanski ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Ministar Dinkić zatražio je da ga se potpiše kao koautora, no njegov zahtjev nije uvažio autor muzike i teksta pjesme 'Bistra voda', frontmen grupe Regina Aleksandar Čović.

Kukrić navodi da pisanje srbijanskih medija o pjesmi 'Bistra voda' samo ide u prilog činjenici da je naša pjesma izazvala veću pažnju publike od srbijanske pobjedničke pjesme 'Cipela'.

"I sam Dinkić je naknadno izjavio da će navijati za našu zemlji i siguran sam da ćemo od Srbije dobiti 12 poena. Ovdje nema govora da se radi o plagijatu, jedno što je rečeno jeste da pjesme liče. U muzičkom svijetu mnoge pjesme liče, pa se ne mogu smatrati plagijatima. U svakom slučaju postoji zakon o autorskim pravima, a nijedna stavka iz ove pjesme ne može se nazvati plagijatom ni po jednom kriteriju", decidan je Kukrić.

Šef bh. delegacije na Eurosongu podsjetio je da je svojevremeno pjesma 'Lane moje' sa kojom je Željko Joksimović nastupio na Evroviziji i osvojio drugo mjesto, također nazivana plagijatom.

"Ne može se jedna pjesma nazvati plagijatom samo zato što je tako rekao jedan čovjek. Mogu nabrojati nekoliko pjesama koje imaju ista tri tona koja se pojavljuju u pjesmama 'Bistra voda' i 'Oltar', a neke od njih su 'Divji cvit' od Gibonnija, 'Zemlja i stina' od Doris Dragović, zatim 'Pola moga svijeta' od Sergeja Ćetkovića", istakao je Kukrić.

Da li je "Bistra voda" plagijat pjesme 'Oltar', procijenite sami.