Frontmen benda
357

Prepoznajete li pjevača s fotografije? Osvajao je srca djevojaka u Jugoslaviji

N. C.
Saša Lošić Loša iz mladih dana (Foto: Instagram)
Saša Lošić Loša iz mladih dana (Foto: Instagram)
Instagram profil Yugowave često objavljuje fotografije poznatih ličnosti koje su djelovale na regionalnoj sceni tokom postojanja bivše Jugoslavije, a na jednoj od posljednjih je Saša Lošić Loša, frontmen Plavog orkestra, iz mladih dana.

Plavi orkestar je osnovan u okviru pokreta Novi primitivizam, a postao je jedan od najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije. Njihov frontmen Loša je 80-tih godina žario pop-rock scenom i osvajao je srca djevojaka u Jugoslaviji.

Plavi orkestar je kulturnih fenomena osamdesetih, a njihova popularnost rezultirala je s četiri miliona prodanih ploča. Grupa je do danas poznata, a do sada je izdala 10 albuma i održala preko 2.500 koncerata širom svijeta.

Prvi album "Soldatski bal" su snimili 1985. godine, i tada su bili prava atrakcija među tinejdžerima, ali ni sami muzičari nisu bili ništa stariji od svojih obožavateljijca.

Jedna od najpopularnijih pjesam Plavog orkestra je "Bolje biti pijan nego star", a pjesma je bila hit u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Mnoge generacije su odrasle uz ovu pjesmu, a ona ih podsjeća na dane velikih ljubavi iz srednje škole.