U 64. godini
34

Preminuo Terry Hall, pjevač grupe The Specials

L. R.
Terry Hall ostat će zapamćen po brojnim hitovima (Foto: EPA-EFE)
Terry Hall ostat će zapamćen po brojnim hitovima (Foto: EPA-EFE)
Terry Hall, pjevač grupe Specials i bivši član grupa Fun Boy Three i Colourfield, preminuo je u dobi od 63 godine, potvrdile su njegove kolege iz grupe The Specials.

"S velikom tugom objavljujemo smrt, nakon kratke bolesti Terryja, našeg prekrasnog prijatelja, brata i jednog od najbriljantnijih pjevača i i tekstopisaca, koje je ova zemlja ikada proizvela", objavio je bend na Twitteru.

Hall je postao jedan od ključnih pop glasova osamdesetih godina prošlog vijeka. Zajedno s bendom The Specials izdao je svoj debitantski singl Gangsters 1979. godine, koji je dostigao šesto mjesto britanske ljestvice singlova.

Naredne dvije godine dominirali su u Top 10, dostigavši vrhunac sa svojim drugim singlom Ghost Town 1981. godine. Stihovi ove pjesme govorili su o britanskom urbanom propadanju, nezaposlenosti i obespravljenoj omladini.

Hall je kasnije osnovao još jedan bend, Colourfield, 1984. godine, koji je imao hit Thinking of you. Postao je čest saradnik tokom narednih desetljeća, radeći s Ianom Broudiejem iz Lightning Seedsa, američkom glumicom Blair Booth, Tootsom i Maytalovima, Lily Allen, Damonom Albarnom iz Blura i drugim slavnim muzičarima.

"Terry je bio divan suprug i otac i jedna od najljubaznijih, najzabavnijih i najiskrenijih duša. Njegova glazba i njegovi nastupi sažimali su samu bit života... radost, bol, humor, borbu za pravdu, ali najviše za ljubav”, izjavila je njegova supruga Lindy Heymann.

Iza Halla je ostala supruga, redateljica Lindy Heymann. Imali su jednog sina, a Hall je imao i dva starija sina iz prvog braka s bivšom suprugom Jeanette.