U 68. godini
0

Preminuo slavni britanski gitarista Alvin Lee

FENA
Britanski rock gitarista Alvin Lee, osnivač grupe Ten Years After, koji je stekao svjetsku slavu nezaboravnim nastupom na Woodstocku, preminuo je u 68. godini.

U saopćenju postavljenom u četvrtak na Leejevom zvaničnom websiteu navodi se da je on neočekivano umro u srijedu od komplikacija nastalih nakon rutinskog hirurškog zahvata.

Leejev menadžer Ron Rainey izjavio je da je gitarista umro u Španiji, prenosi AP.

"Izgubili smo divnog i obožavanog oca i prijatelja. Svijet je izgubio istinski velikog i nadarenog muzičara", navodi se u saopćenju koje su potpisali njegova kćerka Jasmin, supruga Evi i bivša djevojka Suzanne.

Rođen u engleskom gradu Nottinghamu, Lee je osnovao grupu Ten Years After 1967. godine. Grupa je imala prvu američku turneju iste godine, ali je njena popularnost buknula nakon Leejeve virzuozne izvedbe pjesme "I'm Going Home" na Woodstocku 1969. godine. Leejeve epske i uzbuđujuće solo izvedbe na Gibson gitari tokom 11-minutnog nastupa postale su ovjekovječene u dokumentarcu o legendarnom festivalu.

Ten Years After objavio je deset albuma na kojima je predstavljena mješavina bluesa, swing jazza i rocka, i imao je 28 američkih turneja tokom sedam godina.

Lee je napustio grupu u 1975. godini kako bi započeo uspješnu solo karijeru tokom koje je sarađivao s veličinama kao što su George Harrison, Steve Winwood, i Mick Fleetwood, i eksperimentirajući s raznim stilovima country rocka i rhythm and bluesa.

Lee je objavio više od 20 albuma tokom 45-godišnje karijere. Njegov posljednji album, Still On the Road to Freedom, objavljen je u augustu 2012. i uključivao je razne stilove od rocka do bluesa i od jazza do funka.