Muzika
19

Preminuo Richie Havens, ikona Woodstocka

Klix.ba
Richie Havens, američki folk pjevač koji je otvorio legendarni Woodstock festival 1969. godine, preminuo je od posljedica srčanog udara u 72. godini života. Preminuo je u svom domu u Jersey Cityju u New Jerseyu.
Havens je bio muzičar sa iznimno prepoznatljivim stilom sviranja gitare i pjevanja. On je otvorio poznati festival 1969. godine svojom verzijom duhovne pjesme Freedom, koja je odmah postala himna hipi generacije, a on ikona tog doba.

Sjećajući se tih vremena jednom je kazao da je sve u njegovom životu vezano za taj događaj.

Havens je tokom svoje karijere snimio najmanje 25 albuma, a 1993. godine nastupio je na inauguraciji tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.


"Osim po pjesmama, oni koji su Havensa poznavali pamtit će ga po njegovoj nježnoj i osjećajnoj prirodi, humoru i snažnoj osobnosti", navodi se u saopćenju povodom smrti muzičara koji je imao dirljiv i jedinstven stil pjevanja.

Havens se muzikom počeo baviti u svojoj 20. godini. Woodstock je bio njegova prekretnica u karijeri te nastupivši na istom mjestu sa Jimijem Hendrixom i Janis Joplin vrlo brzo je našao svoje mjesto među zvijezdama.

Na festivalu 1969. godine je nastupio prvi, jer su ostali izvođači kasnili te je njegov nastup trajao čak tri sata.