Muzika
0

Preminuo Ray Manzarek, klavijaturista i osnivač grupe The Doors

Klix.ba
Ray Manzarek
Ray Manzarek
Ray Manzarek, osnivač, klavijaturista i autor nekih od najvećih hitova benda The Doors, preminuo je u 74. godini.

Manzarek je preminuo u RoMed klinici u Rosenheimu (Njemačka) u krugu porodice, nakon duge borbe sa rakom žučnih kanala. Vijest o smrti objavili su članovi benda.

Najpoznatiji je po svom radu sa grupom The Doors, koju je osnovao sa Jimom Morrisonom 1965. godine. Postali su jedan od najkontroverznijih rock bendova '60-ih, a prodali su više od 100 miliona albuma širom svijeta. Samo u SAD-u su imali 19 zlatnih, 14 platinastih i pet multiplatinastih albuma.

"L.A.Woman," "Break On Through to the Other Side," "The End," "Hello, I Love You," i "Light My Fire" samo su neki od udarnih naslova ovog benda. Nakon Morrisonove smrti 1971. godine, Manzarek je postao uspješan samostalni muzičar, a nagrađen je i Grammyjem. Godine 2002. počeo je ići na turneje sa gitaristom benda i dugogodišnjim saradnikom Robbyjem Kriegerom.

"Duboko me rastužilo kada sam čuo da je preminuo moj prijatelj i kolega Ray Manzarek. Drago mi je da sam mogao svirati pjesme The Doorsa sa njim tokom prošle decenije. Ray je bio veliki dio mog života i uvijek će mi nedostajati", izjavio je Krieger.