SAD
8

Preminuo legendarni maestro na sitaru Ravi Shankar

FENA
Legendarni indijski muzičar i maestro na sitaru, Ravi Shankar, preminuo je u bolnici u SAD-u u 92. godini života.

Njegova porodica saopćila je da je on primljen u Memorijalnu bolnicu Scripps u San Diegu prošle sedmice, ali da se nije u potpunosti oporavio od operacije, prenosi BBC.

On je stekao međunarodnu muzičku slavu svojom saradnjom s The Beatlesima.

Indijski premijer Manmohan Singh nazvao je Shankara "nacionalnim blagom i globalnim ambasadorom indijskog kulturnog naslijeđa".

U saopćenju koje je citirala novinska agencija Reuters, Shankarova supruga Sukanya i kćerka Anoushka navode da je on nedavno bio podvrgnut operaciji "koja bi mu potencijalno udahnula novi život".

"Nažalost, uprkos svim naporima hirurga i doktora koji su brinuli o njemu, njegovo tijelo nije bilo u stanju da izdrži napor operacije", navode one u saopćenju.

"Bile smo uz njega dok je umirao. Iako je vrijeme žalosti i tuge, također je vrijeme da izrazimo zahvalnost što je bio dio naših života. On će zauvijek živjeti u našim srcima i u njegovoj muzici", dodaje se u saopćenju.

Anoushka Shankar i sama izvodi na sitaru. Shankarova druga kćerka je dobitnica Grammyja, pjevačica Norah Jones.

On je nastupao na Woodstocku i na Monterey Pop festivalu 1967. godine, i također je sarađivao s violinistom Yehudi Menuhinom i jazz saksofonistom Johnom Coltraneom.

Shankar je također komponovao brojne muzičke komade za filmove - prije svih za slavnu trilogiju "Apu" Satyajit Raya i film "Gandhi" Richarda Attenborougha iz 1982. godine - i sarađivao je s američkim kompozitorom Philipom Glassom u filmu "Passages" iz 1990. godine.

U 1999. godini, Shankar je dobio najviše civilno odlikovanje u Indiji - Bharat Ratna, ili Dragulj Indije.

Rođen u bengalskoj porodici u drevnom indijskom gradu Varanasi, Ravi Shankar je prvobitno bio plesač u plesnoj trupi svog brata.

On je odustao od plesa kako bi učio svirati na sitaru od 18. godine života.

Shankar je sedam godina studirao sitar u klasi Baba Allauddina Khana, osnivača Maihar Gharana stila hindustanske klasične muzike, i postao je poznat u Indiji zbog svog virtuoznog nastupa na sitaru.

U posljednjim godinama života, Ravi Shankar je živio u mjestu Encinitas u Kaliforniji, sa suprugom.