U 87. godini života
40

Preminuo Jerry Lee Lewis, ikona rock'n'rolla

I. B.
Jerry Lee Lewis (Foto: Twitter)
Jerry Lee Lewis (Foto: Twitter)
Jerry Lee Lewis, legenda rock'n'roll scene, preminuo je u 87. godini života. Potvrdio je to njegov glasnogovornik.

Jerry Lee Lewis se smatra jednim od začetnika rock'n'rolla, a magazin Rolling Stone uvrstio ga je među 100 najboljih izvođača svih vremena.

Njegovi hitovi poput "Great Balls of Fire", pomogli su instalirati rock’n’roll kao dominantnu američku pop glazbu 1950-ih.

Jerry je imao zdravstvenih problema, a iako je prije par dana vijest o njegovoj smrti "lažno" objavljena, ovoga puta je ona, nažalost, istinita. Muzičar je preminuo prirodnom smrću u svom domu u Memphisu, što je potvrdio njegov agent Zach Farnum.

Lewis je sam sebe nazivao "The Killer" (eng. ubica), a bio je posljednji preživjeli iz generacije revolucionarnih izvođača među kojima su Elvis Presley, Chuck Berry i Little Richard.

Jednom su ga opisali kao "stampedo čovjeka". Naime, tokom izvedbe njegovog hita "Whole Lotta Shakin' Goin' On" 1957. za TV emisiju, na njega su bacane stolice.

"Postojao je rockabilly. Postojao je Elvis. Ali nije bilo čistog rock 'n' rolla prije nego što je Jerry Lee Lewis zakucao na vrata", slavno je rekao o sebi nakon nastupa.

Njegov privatni život, istovremeno, bio je zatrpan skandalima.

Godine 1958. dok je Presley bio u vojsci, bio je na pragu da ga zamijeni kao broj jedan rock'n'roll umjetnik u svijetu. Međutim, dok je bio na turneji po Engleskoj, mediji su raskirnkali da je oženjen 13-godišnjom (možda čak i 12-godišnjom) Myrom Gale Brown. Bila mu je sestrična, a Lewis je još uvijek bio u braku s prethodnom ženom.

Njegova turneja je otkazana, a Lewis se našao na "crnoj listi". Njegova zarada je preko noći pala gotovo na nulu.

"Vjerojatno bih malo drugačije posložio svoj život, ali nikad nisam ništa skrivao od ljud"i, rekao je Lewis za Wall Street Journal 2014. kada su ga pitali o braku. "Samo sam nastavio sa svojim životom kao i obično"

Narednih godina, Lewis se borio sa zlouporabom droga i alkohola, pravnim sporovima i bolešću. Dva od njegovih brojnih brakova završila su preranom smrću njegove supruge. Brown se razvela od njega ranih 1970-ih, dok je kasnije kao razlog navela fizičko i psihičko nasilje koje je trpjela.

"Da sam još uvijek u braku s Jerryjem, vjerojatno bih dosad bila mrtva", rekla je za časopis People 1989. godine.

Lewis se ponovno uzdigao kao country izvođač 1960-ih, a muzička industrija mu je na kraju oprostila.

Osvojio je tri Grammyja i snimao s nekim od najvećih zvijezda industrije, uključujući Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Sheryl Crow i Tima McGrawa. Snimio je 40 studijskih albuma, a najnoviji je "Rock & Roll Time" iz 2014. godine. Njegov prethodni album, "Mean Old Man", dospio je na US Top 30 nakon objavljivanja 2010. godine.

Vezani članci