Muzika
0

Preminuo Ike Turner - bivši muž Tine Turner

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ike Turner, pionir u rock muzici, preminuo je u srijedu u 76. godini života, a u prvim izvještajima se ne navodi uzrok pjevačeve smrti. Osim što je poznat po svom muzičkom umijeću, njegova uloga u muzici mnogo je narušena tvrdnjama njegove bivše supruge Tine Turner da ju je godinama fizički zlostavljao.

Mnogi muzički kritičari i historičari smatraju da je upravo Ike Turner zaslužan za nastajanje prve rock ploče - "Rocet 88" izdate 1951. godine. Ona je prema njihovom mišljenju značila prekretnicu u rock muzici jer je Turner upotrijebio izobličeni zvuk gitare, prenosi Associated Press.

Turner je zbog svojih muzičkih uspjeha uvršten u "Dvoranu slavnih rock and rolla".

Ipak, iako je bio poznat kao vrsni muzičar, bend s kojim je svirao i pjevačica Jackie Brenston s kojom su snimili ploču "Rocket 88", bili su mnogo poznatiji i popularniji od njega.

Njegova slika umjetnika bila je narušena navodima njegove bivše supruge Tine Turner koja ga je optužila za višegodišnje premlaćivanje i fizičko zlostavljanje. On je ove navode negirao te je tvrdio da ga mediji "demoniziraju", a da se njegov doprinos u muzici zanemaruje.

"Tina je čula za Ikeovu smrt. Ona nije bila s njim u kontaktu proteklih 35 godina. To je sve što Tina ima poručiti i komentirati", izjavila je njena glasnogovornica Michelle Schweize.