|

Preminuo Faris Arapović, bivši član Zabranjenog pušenja i grupe Sikter

Preminuo Faris Arapović, bivši član Zabranjenog pušenja i grupe Sikter
542
L. K.
19.9.2019. u 08:59
0
komentara
542

dijeljenja
Nekadašnji član grupe Zabranjeno pušenje, a zatim i osnivač benda Sikter Faris Arapović zauvijek nas je napustio 18. septembra 2019. godine.
Brojni prijatelji i poznanici se još od sinoć opraštaju od čovjeka čije će ime ostati zapisano duboko u muzičkoj historiji regiona.

Foto: Sikterblog / Sikter u postavi: Nebojša Šerić, Enes Zlatar, Dušan Vranić, Esad Bratović i Faris Arapović, 1994. Foto: Sikterblog / Sikter u postavi: Nebojša Šerić, Enes Zlatar, Dušan Vranić, Esad Bratović i Faris Arapović, 1994.


Njegov bend Sikter formiran je jedne proljetne noći 1990. godine kada je grupa Regina bila pozvana da nastupa na brucoškoj večeri na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Kada je počeo njihov nastup, iz protesta prema pop rocku Faris Arapović, Igor Čamo, Davor Čolić i Enes Zlatar Bure nepozvani su izašli na binu i uzeli instrumente tjerajući Reginu s bine riječju "Sikter!".

"Faris je mene, Shobu, Esu i Rokvu naučio kako treba da zvuči ozbiljan bend. Najviše je volio pjesmu 'Perfect Timing' Davida Leea Rotha, što zbog naziva, što zbog načina na koji je odsvirana. On je imao taj 'perfect timing' kad je svirao. Trokut Dvotabanaš. Posljednji bubanj što je u životu snimio je za pjesmu 'Itna intervencija' s Darkom Ostojićem, kod mene u studiju. Na spotu bubanj svira neki momak, ali na snimku je Faris. Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici, bubnju. I odlično ga je odsvirao, skoro k'o nekad, kad je imao taj 'perfect timing'. Ne mogu sad da se pomirim da je to posljednji bubanj što je ikad snimio", napisao je Enes Zlatar na svom Facebook profilu.


Bend u početku nije imao stalnu postavu, u njemu je svirao "ko je stigao" te su svirali samo pop hitove u punk stilu. Svojim jedinstvenim nastupom probili su se do samog vrha sarajevske ratne muzičke scene, kasnije ih je snimao i MTV, svirali su u Italiji, bili su predgrupa na koncertu grupe U2...
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.