Dobitnica Grammyja
0

Preminula sopranistica Jessye Norman koja je pjevala na inauguraciji Billa Clintona

M. A.
Američka operna pjevačica Jessye Norman, jedna od najpoznatijih sopranistica 20. stoljeća, umrla je u 74. godini. Rođena u Augusti, u državi Georgia, Norman je bila jedna od rijetkih crnih pjevačica koja je stekla slavu u svijetu opere.

U Evropi se prvi put pojavila na muzičkoj sceni tokom 70-ih godina, a debitovala je u Metropolitan Operi u New Yorku 1983. godine.

Norman je preminula u njujorškoj bolnici od septičkog šoka i višestrukog otkazivanja organa povezanih s komplikacijama usljed povrede kičmene moždine 2015. godine, saopćila je njena porodica.

Rođena 15. septembra 1945. godine, Jessye Norman je odrastala u porodici amaterskih umjetnika i pjevala je u crkvenom horu od svoje četvrte godine. Stipendiju je stekla za studij muzike na historijski poznatom crnom koledžu Univerziteta Howard u Washingtonu, prije nego što je otišla na Konzervatorij Peabody i Univerzitet u Michiganu.

"Ne sjećam se trenutka u svom životu kada nisam pokušavala pjevati", rekla je ona za NPR u intervjuu 2014. godine.

Norman je pjevala na predsjedničkim inauguracijama Ronalda Reagana i Billa Clintona, kao i na proslavi 60. rođendana kraljice Elizabete 1986. godine, piše BBC News.

Njene brojne nagrade uključuju i prestižnu Kennedy Center Honor koju je dobila 1997. godine kada je imala 52 godine, nagradu Grammy za životno djelo 2006. godine, nacionalni orden za umjetnost 2009. i Legija časti.