Muzika
2.9k

Premijerno na Klix.ba: Divanhana i Zmajevi u sevdalinci "Zvijezda tjera mjeseca"

Klix.ba
U proteklih pola godine bosanskohercegovački bend Divanhana intenzivno je radio na realizaciji svog novog projekta "Bodrimo Zmajeve, širimo sevdah", a danas na Klix.ba premijerno pogledajte njihov novi videospot za pjesmu "Zvijezda tjera mjeseca".

Ideja projekta je promocija nedavnog historijskog sportskog uspjeha Fudbalske reprezentacije BiH, jednako kao i afirmisanja kulturne baštine naše zemlje.

Još u januaru 2014. godine Divanhana je sarađivala sa Fudbalskim savezom BiH, te pokrenula inicijativu da u svrhu realizacije navedenog projekta svim simpatizerima Zmajeva i ljubiteljima tradicionalne muzike BiH poklone jednu od najpoznatijih sevdalinki "Zvijezda tjera mjeseca", te za nju snime i video.

Video ilustrira ljubav i podršku navijača, koji su u proteklih 20 godina fanatično bodrili reprezentaciju sa raznih krajeva BiH i svijeta, te efikasnost i elegantnost plasmana iste na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. U spotu se, pored članova benda Divanhana, pojavljuju i kapiten Zmajeva Emir Spahić te mladi fudbaleri Ognjen Vranješ i Muhamed Bešić. Interesantno je izdvojiti da je u realizaciji spota učestvovalo više od 500 statista, te su kadrovi snimani na više od 20 lokacija grada Sarajeva. Spot je realizovala produkcijska kuća Gotiva na čelu sa Murisom Beglerovićem.

Svoje note u sevdalinku "Zvijezda tjera mjeseca" su uz Divanhanu upisali i jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih gitarista Emir Hot, koji godinama živi i radi u Londonu, te virtuozni makedonski majstor trube Džambo Agušev sa svojim orkestrom. Pjesma je snimana u studiju LongPlay u Sarajevu, a produkciju potpisuju Borjan Milošević i Neven Tunjić.

Pjesmu od ovog trenutka možete preuzeti besplatnim downloadom na službenoj stranici benda www.divanhana.ba.

Bodrimo Zmajeve, širimo sevdah!