U skladu s pravilima
33

Predstavnik Njemačke mora mijenjati tekst pjesme za Eurosong, koristio je nedozvoljenu riječ

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Predstavnik Njemačke na ovogodišnjem Eurosongu morat će izmijeniti tekst pjesme budući da sadrži jednu nedozvoljenu riječ.

Naime, Isaak Guderian ove godine će predstavljati Njemačku na popularnom muzičkom takmičenju, a njegova pjesma nosi naziv "Always On The Run". Uzevši u obzir da se u tekstu spominje riječ "shit" (eng. s*anje) morat će ga promijeniti.

Nekoliko medija je ranije izvještavalo, uključujući web stranicu schlager.de, da će to biti slučaj. Isaak je pobijedio u njemačkom takmičenju koje prethodi Eurosongu prije skoro dvije sedmice i predstavljat će zemlju u Švedskoj.

"No one gives a shit about what’s soon to come", kaže sporni stih koji će morati biti promijenjen, a koji u prevodu znači - "nikoga nije briga za ono što dolazi".

"Emiteri koji učestvuju na ESC-u zvanično dostavljaju EBU-u svoju prezentaciju najkasnije do 11. marta. Do tada možemo raditi na odabranim pjesmama", objasnila je pravnu situaciju glasnogovornica javnog radio i TV emitera NDR, "U slučaju pjesme 'Always On The Run', koja je odabrana za Njemačku, riječ 'shit' je zabranjena prema EBU propisima. Svi su to znali unaprijed – i stoga je bilo jasno da će pjesma biti prilagođena u skladu s tim ako bude nominirana za Eurosong".

Inače, u pravilima takmičenjima stoji da u pjesmama kojima se zemlje predstavljaju nije dopušteno koristiti psovke i ružne riječi.

Finale ovogodišnjeg takmičenja održat će se 11. maja u Malmeu. Skandinavci organizuju muzički festival jer je prošle godine u Liverpoolu pobijedila Šveđanka Loreen sa svojim hitom "Tattoo".