Kontroverzan izbor
0

Predstavnica Španije na Eurosongu optužena da je plagirala pjesmu srbijanske pjevačice

N. O.
Nastup pjevačice Chanel na Benidorm festivalu (Foto: Twitter)
Nastup pjevačice Chanel na Benidorm festivalu (Foto: Twitter)
Ovogodišnji Benidorm festival na kojem Španci biraju pjesmu koja će se takmičiti na Eurosongu obilježen je brojnim kontroverzama, a pobjednica Chanel optužena je da je plagirala svoju pjesmu "SloMo".

Prva u nizu kontroverzi je bila peta pozicija koju je žiri dodijelio grupi Tanxugueiras, koja je bila najveći favorit, ali je dobila jako loše ocjene žirija.

Sljedeće dvije se odnose na pobjednicu Chanel koja je prekršila pravilo koje zahtijeva da tekst sadrži maksimalno 35 posto engleskih riječi.

Također, optužena je i da je plagirala svoju pjesmu te da je kopirala srbijansku folk pjevačicu Daru Bubamaru i njenu numeru "Ekstravagantno" iz 2017. godine.

Kritike su postale viralne na društvenim mrežama i praćene su grafikama i muzikom kako bi dokazale sličnost pjesama. Refren "SloMo" i "Ekstravagantno" veoma je sličan, ističu na Twitteru.

Kao autori Chaneline pjesme navedeni su Leroy Sanchez, Ibere Fortes, Maggie Szabo, Keith Harris i Ajen Thonen.

U opisu videa njene izvedbe s Benidorm festivala na zvaničnom YouTube kanalu Eurovizije u opisu čak piše da "ako vam 'SloMo' zvuči kao poznato, za to postoji dobar razlog".

Istaknuli su da je tim koji je pisao ovu pjesmu ranije radio za velike svjetske zvijezde poput Madonne, Black Eyed Peasa, Britney Spears, Rickyja Martina, Mariah Carey i Nicki Minaj.

Međutim, Španci na društvenim mrežama traže da javni servis povuče njenu kandidaturu ili da bar zatraže autorska prava od srbijanske pjevačice.