Muzika
0

Predstavljeno pet kompozicija za finalno veče BH Eurosonga 2004

PBS/Sarajevo-X
U Sarajevu je danas na konferenciji za novinare najavljeno pet kompozicija od kojih će Fuad Backović Deen izvoditi jednu na ovogodišnjem izboru za pjesmu Evrovizije u Istanbulu.

Koja će to pjesma biti, odlučit će zbrojeni glasovi dobijeni putem televotinga koji je počeo danas i glasovi stručnog žirija.

Ukoliko odabrana kompozicija bude među prvih deset na pretfinalnoj večeri 12. maja u Istanbulu, stiče pravo takmičenja u finalnoj večeri izbora za najbolju pjesmu Evrope 15. maja.

Ovogodišnji koncept izbora pjesme koja će predstavljati BiH na izboru za pjesmu Evrope razlikuje se od dosadašnjeg. Danas u 13.30 sati počelo je glasanje telefonom putem radiomosta koji realizira BH Radio 1, u suradnji s drugim radiostanicama. Slušaoci mogu glasati za jednu od pet kompozicija, čiji će studijski snimci biti često radijski emitovani sve do 06. marta. Tog dana u 21 sat u studiju B RTV Doma u Sarajevu bit će održano veliko finale izbora za BH Eurosong na kojem će Deen izvesti svaku kompoziciju. Na današnjoj konferenciji izveo je kratke dijelove svake od njih, a potom je počeo radiomost i televoting.

U konkurenciji su kompozicije: "Pobjednik", "Trebam te", "Spava Sarajevo", "Wanted to Make It" i "In the Disco". Njihovi autori neće biti poznati prije izbora najbolje, a odabrane su među 32 pjesme, prijavljene na konkurs, objavljen ranije za ovu priliku. Ako se desi da dvije pjesme imaju isti broj glasova, sam Fuad Backović Deen odlučit će koju će izvoditi u Istanbulu. U uži izbor ušla je i šesta kompozicija "Priđi bliže", ali njen autor nije želio potpisati ugovor s Javnim RTV servisom i tako nije ostala u konkurenciji za BH Eurosong.

Brojevi telefona na koje slušaoci žele glasati za kompozicije su:

Pobjednik - 096 22 00 51 Trebam te - 096 22 00 52

Spava Sarajevo - 096 22 00 53 Wanted to Make It - 096 22 00 54 In the Disco - 096 22 00 55

Sve pjesme možete poslušati na Internet stranici Javnog RTV servisa posvećenoj Eurosongu 2004: www.pbsbih.ba/eurosong2004.

U prvoj kompoziciji "Pobjednik" osjeća se uticaj bh. muzičke tradicije i riječ je o vrlo dinamičnoj kompoziciji, rekla je na današnjoj press-konferenciji članica redakcije ovogodišnjeg BH Eurosonga Vesna Andree-Zaimović. Druga pjesma "Trebam te", prema njenim riječima, urađena je u blagom elektronskom ritmu s uticajem brazilskog melosa. Treća "Spava Sarajevo" u domenu je urbane dance muzike, a četvrta "Wanted to Make It" urađena je je prema svim principima zapadnoevropskih trendova. Peta kompozicija "In the Disco" prati liniju ovogodišnjih svjetskih muzičkih trendova i sadrži aluzije i parafraze disko-hitova, ali u dozvoljenoj mjeri, kazala je Vesna Andree-Zaimović.

Na finalnoj večeri 06. marta u Sarajevu, u živom TV prijenosu bit će otvorene koverte s brojem glasova slušalaca, dobijenih putem televotinga, te glasova stručnog žirija. Žiri neće prethodno znati rezultate televotinga. Voditelji finalne priredbe bit će Ana Vilenica i Enis Bešlagić.

Fuad Backović Deen kaže da su sve pjesme kvalitetne. On i ostali dio ekipe koji putovati u Istanbul kažu da će učiniti sve kako bi predstavili BiH kao modernu zemlju, sposobnu da organizira velika takmičenja pa i ona za najbolju pjesmu Evrope.

BiH ove godine učestvuje deseti put na izboru za pjesmu Eurovizije. Turska je prvi put u historiji domaćin ovog, inače 49. takmičenja, zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi njene predstavnice Sertab Erener.