Muzika
0

Predstavljeni ulomci iz najnovije biografije o životu muzičke dive Nine Simone

FENA
Britanski Telegraph objavio je ulomke iz nove biografije o životu muzičke dive Nine Simone pod nazivom “What Happened, Miss Simone?”, autora Alana Lighta, koja će se sutra pojaviti u knjižarama.

Telegraph prenosi dijelove kad je Simone bila u braku s drugim suprugom Andrewom Stroudom, koji je bio i njen menadžer. Brak je bio prepun zlostavljanja, a to je bilo i razdoblje u kojem se pjevačica proslavila te u kojem su joj liječnici dijagnosticirali bipolarni poremećaj. Stroud joj je, piše Light, pomogao da ostvari svoj san i nastupi u Carnegie Hallu, ali istovremeno je bio tiranin koji je seksualno i psihički zlostavljao svoju suprugu.

"Rekla mi je da joj predstavljam snagu i da to voli kod mene. Tako je funkcionirala. Uvijek je tragala za sigurnošću", ispričao je o Stroud o Simone.

Stroud je bio bivši policijski inspektor za kojeg se Simone udala 1961., a rastali su se 1970. U braku su dobili kćer Lisu Simone Kelly, koja u knjizi svjedoči o njihovom odnosu. Struodu je bilo 35 godina kad je upoznao Simone. Tada je još radio u policiju u Harlemu i bio je strah i trepet četvrti.

"Upravo je to mojoj majci bilo privlačno. Voljela se igrati s vatrom. A osim toga što je tata bio harizmatičan, znao je biti i pravi nasilnik, zao čovjek. Mislim zapravo da su oboje bili ludi, jer bilo je to kao da mašete biku crvenom krpom ispred očiju", kaže Lisa.

Upoznali su se u jednom od brojnih noćnih klubova u Harlemu i odmah počeli izlaziti. Nakon trećeg izlaska, kada je Simone Stroudu poželjela laku noć, on se toliko razbjesnio da je provalio u njezin stan. I dok joj je istovremeno bio ogromna pomoć u karijeri, s druge strane postavljao joj je sve više zabrana. Sumnjao je i da održava veze s lezbijskom i gay scenom te da ga zapravo vara sa ženama. Simone ga je voljela izazivati, i to žestoko, kako sa ženama tako i s drugim muškarcima. Bio mu je to okidač za nasilje pa ju je prvi put udario u liftu. No, za oboje bila je to očito bolesna igra na kojoj su temeljili svoj odnos. Bila je to veza strasti i mržnje, milovanja i nasilja.

Nasilja do te mjere da je Struod jednom, Simone prislonio pištolj na glavu, vezao je i brutalno silovao. Najveća žrtva bila je ipak njihova kći Lisa, koja je odrastala uz nasilnog oca i psihički nestabilnu majku, o čemu svjedoči i u ovoj biografiji.