Anchy & The Moondogs
25

Predstavljen spot za pjesmu "Oj Germanijo (Dojčland)": O apsurdu bh. historije

L. K.
U Sarajevu je danas premijerno prikazan spot za pjesmu "Oj Germanijo (Dojčland)" benda Anchy & The Moondogs.

Pjesma, kako kažu autori Anil Melunović i Haris Bise, ima ljubavni štih, ali je posvećena i apsurdima bh. historije i egzodusu mladih iz zemlje i autorsko je viđenje stanja u društvu danas. Istovremeno, ideja ove pjesme je da ljubav pobjeđuje i da nam svima treba optimizma.

Spot je predstavljen u sarajevskom kinu Bosna (Foto: T. S./Klix.ba)
Spot je predstavljen u sarajevskom kinu Bosna (Foto: T. S./Klix.ba)

Autori teksta, muzike i aranžmana su dvojac Melunović-Bise, svirali su Vlatko Milošević (gitara), Valentin Šiška (bas gitara), Dino Olovčić (klavijature), Adnan Cico (saksofon), Darko Beus (truba) i Mirsad Abdagić Kike (drombulje), dok je bubnjeve programirao Tihomir Toši Domaćin u studiju „Helem nejse“. Značajno kreativno učešće u aranžmanu imao je poznati sarajevski muzičar Ivica Vinković.

Pjesmu su otpjevali Anchy i Renata Kurtalić, uz podršku hora AKCUS Seljo. Video spot, po ideji i scenariju Anchyja i Harsa Bise, režirao je Jasmin Duraković. U spotu učestvuje i plesna trupa "Društveni salsa klub El Paso“

Snimanje je privuklo pažnju građana (Foto: T. S./Klix.ba)
Snimanje je privuklo pažnju građana (Foto: T. S./Klix.ba)

Pjesma i spot nude intrigantno viđenje bosanskohercegovačke povijesti, kao što možete zaključiti iz prvog stiha "Šta bi bilo da je fulio Gavrilo i da su Švabe i Partizani bili najbolji jarani".