Muzika
0

Predstavljen dokumentarac o Exit festivalu

Klix.ba
Dok slavi 10 godina postojanja, poznati holanski magazin DJ Broadcast najavio je seriju dokumentaraca koji se bave savremenom kulturom. Ekipa Opslaan Als produkcije provela je dvije sedmice u Srbiji u aprilu i vratila se sa nevjerovatnom pričom o organizaciji koja stoji iza Exit festivala.

DJBroadcast presents: The States of Exit from DJBroadcast on Vimeo.

"Nastao 2000. godine kao protest protiv Miloševićevog režima, ovaj jedinstveni festival još uvijek igra važnu ulogu u razvoju kulturnog života Srbije“, navodi se u saopštenju magazina povodom premijere filma. „Iako najveće muzičke zvijezde svake godine zatresu tvrđavu, festival nikad nije postao potpuno komercijalni događaj i još uvek je zasnovan na početnim idejama i uverenjima organizatora“.

Po prvi put ikada, organizatori festivala pričaju svoju ličnu priču baš u ovom dokumentarcu koji će biti prikazan i na holandskoj nacionalnoj televiziji, kao i na nekoliko festivala dokumentarnog filma širom svijeta. Holandska filmska ekipa tvrdi:

"Bilo je inspirativno i uzbudljivo provesti dvije sedmice u Srbiji. Smatrali smo da je važno da ispričamo priču ljudi iz Exit festivala, koji se i dan danas bore za ono u šta veruju. Među ovim ljudima shvatili smo koliko je važno ono što rade i bila nam je čast da ovim dokumentarnim filmom to i prikažemo. Takođe, bili smo šokirani što to niko prije nas nije nikada uradio“.

DJBroadcast sadrži magazin, online magazin, radio stanicu i organizuje seriju kulturnih i muzičkih događaja u Holandiji.

'Opslaan Als' čine kreativni duo Sander Van Driel i Kevin Boitelle. Osnovani su 2007. godine i kreirali su veliki broj kratkih filmova, reklama i video klipova.

Na Exit festivalu, koji će se održati od 12. do 15. jula, u petak, drugog dana festivala DJ Broadcast će biti domaćin na Suba stejdžu zajedno sa holandskim labelom Boemklatsch.