Muzika
0

Predstavljamo učesnike No-Nu Mo-Fu Music Happeninga

Sarajevo-X
No-Nu Mo-Fu Music Happeningu koji će se održati 28. maja u BKC-u, predstavit će se francuski muzičari koji objavljuju za izdavačku kuću Compose.

Početak programa planiran je u 20.30, a nastupit će:

ALIF TREE [Compost/Compöse/France] + CHARLES [Compöse/France] live act BASHESKIA + EDWARD EQ [Gramofon/BiH] fake act + vj SELECTA CAB [Dissident/France] vs DCZ [Marsatak/France] dj + vj live act

NIKÖLL [Compöse/France] live electro solo act DUBIOZA KOLEKTIV [Gramofon/BiH] live act

NIKÖLL (NICHOLAS CANTE)

Teško je opisati osjećaj koji vas obuzme kad vidite mladića koji svira klavijature, pjeva u mikrofon pričvršćen za slušalice i prati melodiju samplovima. I sam se osjećaš kao da si u divnom vrtu i kako je riječ o šali, jer je lice mladića zaklonjeno šeširom, dok se on zafrkava se sa uređajima, kao da je neka vrsta hibrida između Charlyja Olega i Remija Brycka. Ali, kad mu se primakneš, shvatiš da je ono što on svira sa svojim prijateljem Alifom radosna i vesela improvizacija.

Ovaj čovjek, koji liči na uličnog zabavljača već trideset godina živi mirnim životom u podnožju Saint Victoire, osvojio je prvu nagradu za klavir na konzervatorijumu u Aixu i nedavno je diplomirao suvremeno muziciranje na instrumentima koja koriste pojačala (da, i to postoji!). Ova osoba koju smo smatrali napola luckastom zapravo je vrlo oštroumna. Već deset godina kombinira sviranje klavira i ritam-mašine. Iza njega su impresivne suradnje (posebno nastupi uživo sa Alifom Treeom tokom Marsataca 2003. godine) sa različitim bendovima, moderni jazz sa 'Quartet au carre', sving sa 'Hot lips parade', elektro jazz, elektro-akustične improvizacije sa Acoustronicom i tehno uživo sa Yovotronikom.

Njegov posljednji projekt 'Piano Mecanik Kantatik' (solo klavir koji je na pozornici svirao dok je iza njega bio ekran na kojem je emitovan spot Annoymal collectiva), je 'muzički najsloženiji', i njim još jednom dokazuje kako je Nikoll vrsta showmana i muzičara kakav se rijetko sreće.

DJ SELECTA CAB

DJ Cab je već deset godina aktivista Sound Systemsa. Mixajući elektro hip hop & ragga jungle svirao je na istoj bini sa Lee Perryjem, Mad Professrom, LKJ-om...

Kao čan 'Boommin' Junglist Crew', sarađivao je sa vanrednim vokalistom JAMALSKIM, kao i sa Lord Bitum & Singa Mutikafu i Soldarmony Sound Systemom. Trenutno je član marsejskog 'Dissident Sound Systema', stalni je DJ na radiju Grenouille, a trenutno radi sa muzičarima poput remikse sa umjetnicima Poput U Roy, Capleton, Horace Andy, Michael Rose, Shanty D. ili MR Irie. 'Jamaica 22. stoljeća' bio bi njegov drugi nadimak.

Nastup DJ Caba u Sarajevu pratit će projekcije underground video umjetnika DCZ.