Muzika
28

Pozitivne vibracije 12. septembra u klubu Kaktus

Klix.ba
SUR Scena 12. septembra u sarajevskom klubu Kaktus, predstavlja nastavak serijala evenata pod nazivom "Positive vibrations" koji u naš grad donosi novu dozu energije i dobre vibre koju publika SUR Scena pokreta odavno cijeni, ovog puta uz specijalnog gosta - Haris (Laus Music, UK/Hr).
Haris Čustović je dubrovčanin koji je spakirao kofere za London, upoznao sve koje treba znati, podigao Laus Records, eksperimentisao po čitavom muzičkom spektru i zatekao se na najvećim svjetskim pozornicama sa velikanima elektronske muzičke scene. Kroz svoju dugu karijeru sarađivao je s mnogim poznatim muzičarima kao što su Dino Dvornik, Terry Francis, Colin Dale, Dave Mothersole, Richard Grey, Eddie Richards, Gideon Jackson i Paul Stubbs, a njegov rad podržali su imena kao što su John Digweed, Sasha, Paul Oakenfold, Hernan Cattaneo, Laurent Garnier, Danny Howells, Chris Fortier, James Zabiela i mnogi drugi.

Uspješna i plodonosna karijera ovog, klasično obrazovanog muzičara, umjetnika, DJ-a i muzičkog producenta, povela ga je na neobično putovanje. Haris ima misiju zamutiti granične opne određenih žanrova, glazbenih koncepata. U labirintu beskrajnih mogućnosti elektronske muzike, Haris je pronašao svoj prepoznatljivi zvučni pečat koji ga je postavio za pultove velikih svjetski znanih klubova. Osobnost ovog kozmopolita ključ je njegovog uspjeha, jer talenat bez rada i upornosti nema uporište na kojemu bi mogao rasti, pa upravo ovim osobinama zahvaljuje svoje profiliranje u globalnoj elektronskoj zajednici.

Za njegovu muziku trgali su se labeli kao što su The End, Distinctive, Global Underground i Swag records, a nije bio sramežljiv ni pri odabiru traka koje će remiksati pa su se tako ovdje zatekli i Eminem & Royce 5’9”, Roland Clickenberg i Dino Dvornik. Haris je uspio ono što uspijeva rijetkima, steći poštovanje oba tabora, i dubokih underground jazbina poput MR C-a i Terryja Francisa, a i onih s velikih pozornica poput Laurenta Garnera i Hernana Cattanea.

Mogli smo ga čuti u londonskom Fabricu, Pachi u Buenos Airesu, singapurskom dragulju Zouku, beogradskoj Barutani, trogirskoj Aurori i sarajevskom Domu mladih, a nije bio ni stranac efemernim radio valovima Kiss FM-a, Ministry of Sounda i Groovetecha. S magisterijem Zvukovnih umjetnosti univerziteta u Londonu, diplomom konceptualnih umjetnosti, djela su mu se našla i u galerijama, a uvjeren je kako je znanje ključ uspjeha, te se pojavljuje kao povremeni predavač održavajući razgovore i radionice kako bi ono što zna podijelio sa svima koji su voljni učiti.

Kako svaki pravi umjetnik s nepovjerenjem gleda na ograničenja i rokove. Iz potrebe za nezavisnošću, 2000. godine, se rađa Laus Records. Labavo usidren u underground houseu, label se na njega ne ograničava već slijedi svog vlastitog bubnjara i do sada je izdao radove umjetnika kao što su Terry Francis, Colin Dale, Richard Grey, Dave Mothersole, Renato Lopez, Jeff Bennett, Ivan Komlinovic i Marian Felver, te remikse u koje su svoje prste upleli Jay Tripwire, Asad Rizvi, David Duriez, Tony Thomas i Circulation.