Sevdah i Broadway
799

Poslušajte "Vino piju nane age Sarajlije" u izvedbi Divanhane i zvijezde Broadwaya Bradleyja Deana

Klix.ba
Bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana svim poštovaocima svog rada poklanja sevdalinku "Vino piju nane age Sarajlije" koju su realizovali u saradnji sa zvijezdom Broadwaya Bradleyom Deanom.

Krajem marta ove godine pomenuti sevdah bend i priznati američki umjetnik su ostvarili saradnju na projektu "Večer Broadwaya", koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih država u BiH, gdje su izvodili numere iz poznatih mjuzikla. Muzicirajući, uspjeli su zbližiti instrumentalnu i ritmičku raskoš bh. melosa i broadwayskog koncertnog repertoara te stvoriti uspješnu simbiozu koja je rezultirala sa dva rasprodana koncerta u Sarajevu i Banjoj Luci.

Nošeni kreativnošću, proveli su jedan radni dan u studiju i zajednički snimili sevdalinku "Vino piju nane age Sarajlije".

"Iznimno smo ponosni na saradnju sa Bradleyom Deanom koja je uspjela spojiti možda i nespojivo - sevdah i Broadway. Ljubav prema umjetnosti i predanost muzici, odvela nas je do izvora našeg stvaralaštva i otvorila vrata prema novim svjetovima. U toku realizacije koncertnog koncepta projekta 'Večer Broadwaya i sevdaha' proveli smo sedam prekrasnih dana sa Bradleyom Deanom te smo došli na ideju da bi upravo sevdalinka 'Vino piju age Sarajlije' oslikala šarenilo svijeta kojem pripadamo. Moram istaći da smo posebno fascinirani Bradleyevom iskrenošću u interpretaciji koja je bez obzira na jezičku barijeru nadmašila naša zajednička očekivanja. Vjerujem da je ovo početak našeg zajedničkog putovanja i traganja za iskonskim ljepotama stvaranja. Sretni smo što smo poštovaocima naše muzike i svima koji vole sevdah poklonili jednu nadasve drugačiju i posebnu pjesmu. Smatram da smo pokazali da sevdah pripada svima i sigurna sam da ćemo ovom pjesmom obojiti naš svijet ljepšim i veselijim bojama", izjavila je pjevačica benda Divanhana Naida Čatić.

Pjesma i video su snimani u Long Play Studiju u Sarajevu. Produkciju potpisuje dugogodišnji saradnik benda Borjan Milošević, a videomontažu Kenan Pašić.

Inače, Bradley Dean je nastupao na Broadwayu u mjuziklima "Evita", "A Little Night Music", "Man of La Mancha", Stingovom mjuziklu "The Last Ship" i mnogim drugim. Na međunarodnoj sceni izvodio je mjuzikle "Jekyll and Hyde" i "The Rocky Horror Show". Trenutno je predavač na prestižnom Univerzitetu New York.

Sevdalinka "Vino piju nane age Sarajlije" je od danas dostupna za besplatan download na službenoj stranici benda.

Divanhana najavljuje i nastavak koncertne sezone koja će početi koncertima u Travniku 26. jula i dan kasnije, 27. jula, u Bugojnu te će se nastaviti u Arilju, Požegi, Dubrovniku, Locarnu, Cerknu, Ivanjici, Beogradu, Barčicama, Rijeci, Izmiru i drugim gradovima regije i Evrope.