Muzika
0

Poslušajte single 'Smile' grupe Vuneny

Klix.ba
Našu x.Mp3 kolekciju smo osvježili još jednom dobrom stvarkom. Radi se o pjesmi 'Smile' elektroakustičnog trija 'Vuneny'.

Elektroakustik trio ''Vuneny'' nastao je suradnjom muzičara Andrijana Zovke i Nedima Ćišića početkom 2003 godine, kada su na prijedlog Festivala kratkog filma u Mostaru prihvatili ponudu i napravili soundtrack za film Phillipa Garella, 'Le Revelateur' (fr, 1968). Andrijan Zovko već 10 godina svira sampler i klavijature u mostarskom elektro-core bendu Handle with Care, a Nedim Ćišić je do tog mometna svirao el. gitaru u intelektual-pop sastavu Mara.

Suradnjom na soundtracku shvatili su da kombinacijom elektronike i gitara stvaraju originalan zvuk, i nakon završetka projekta odlučili da nastave svirati pod imenom electroacustic session. Krajem ljeta 2003 projektu se, nakon raspada matičnog sastava, travničke Alternative Nove, pridružuje multinstrumentalist Asmir Šabić, koji preuzima ulogu perkusioniste i vokala i projekt počinje djelovati pod zvaničnim imenom Vuneny.

Muzika koju Trio stvara crossover je elektronike sa rock korijenima (obzirom na dugogodišnja iskustva trojice muzičara), sa primjesama dub-a, core-a, etna, drum'n'bass-a, ambijentalnih melodija i eksperimentalnog, konkretnog zvuka, dakle savremen, orginalan ''pravac'', koji se može prilagoditi svakoj vrsti prostora i publike.

Vuneny su u 6 mjeseci postojanja odsvirali preko 30 koncerata u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji i Francuskoj i snimili 2 izdanja u sopstvenoj produkciji (''sturm und drang'' - 4 kompozicije i ''otonomus kolektiv live studio session'' - 4 kompozicije).

U 2004 planirane su turneje u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Poslušajte njihov single 'Smile'.