Najavljuje novi album
539

Poslušajte premijerno novu pjesmu Damira Imamovića "O bosanske gore snježne"

S.H.P.
Jedan od naših najpoznatijih interpretatora modernog sevdaha, Damir Imamović snimio je novi album "Singer of Tales". Na ovom albumu radio je više od tri godine, a večeras na portalu Klix.ba promovira i prvu pjesmu s albuma.

Prva pjesma na albumu nosi naziv "O bosanske gore snježne", a Damir nam kaže kako je priča ove pjesme predivna iako je zapravo tužna.

"Prije nekoliko godina iz Švedske mi se javio Omer Ombašić, divan čovjek i sevdalija. Tokom rata protjeran je iz Vlasenice i od tada živi i radi u Geteborgu. Sreli smo se jer mi je htio pokazati stare pjesme koje je naučio od svoje majke i nane. I zaista su bile divne i autentične. Međutim, među njima se pojavila jedna za koju mi se učinila da bih je mogao pjevati jer me je svojom pričom jako potresla. Riječ je o pjesmi koju je Omer sam napisao: 'O bosanske gore snježne, sevdalinko, puna čežnje...' i predivno oslikava njegov žal za rodnim krajem, rijekom Drinom, svim tim likovima koji žive još samo u pjesmama", kazao je Damir Imamović o prvoj pjesmi sa svog novog albuma.

Budući da mu je Omer poklonio ovu pjesmu, Damir ju je i snimio tokom svog rođendandskog koncerta u Stolariji Narodnog pozorišta u septembru 2018. godine. Bio je to Damirov 40. rođendan i želio ga je obilježiti na poseban način.

Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević

Londonska produkcija albuma

Ime za album kaže nam izabrao je inspiriran legendarnom knjigom "Pjevač priča" američkog istraživača usmene kulture Južnih Slavena, Alberta Lorda.

"On je sa Milmanom Parryem početkom 1930-ih obišao naše krajeve, zabilježio mnoge važne pjesme i na Harvardu 1960. objavio svoje kultno djelo. Ono je na mene i moje shvatanje sevdaha jako uticalo i mnoge stvari koje radim posljednjih 15 godina dolaze otuda. Sevdah je po njemu umjetnost pjevane priče a sevdalija je onaj koji pjeva te priče", objasnio je.

Imamović je album snimao s međunarodnom ekipom izuzetnih muzičara. Za zvuk violine bila je zadužena Ivana Đurić, kontrabas svira Greg Cohen, legendarni američki muzičar koji je ime izgradio svirajući na pločama Toma Waitsa, a koji je pratio i Bob Dylana, Willie Nelsona, Laurie Anderson i mnoge druge.

"Turski instrument po imenu kemenče svira Derya Türkan iz Istanbula. On je danas jedan od najznačajnijih solista turske muzike. Dugo je svirao u bendu Kudsija Ergunera, zatim sa Erkanom Oğurom, Jordijem Savallom i mnogim drugim. Producenti sa kojima sam radio na ploči su Joe Boyd, kultni producent koji je otkrio Nicka Drakea, producirao prvi single Pink Floyda, jedan album REM-a i Andreom Goertler s kojom on producira u posljednje vrijeme", kazao je.

Foto: Samir Cerić Kovačević
Foto: Samir Cerić Kovačević

Turneja počinje u aprilu mjesecu

Imamović je, dok je radio na ovom albumu, sarađivao s londonskom produkcijom, što nije mala stvar. Kaže nam da saradnju nije bilo teško ostvariti. Naime, direktor izdavačke kuće Wrasse Records iz Londona, Ian Ashbridge čuo je album dok je bio u pripremnoj fazi i jako mu se dopao, sve ostalo je historija.

"Mislim da je sevdah sebi davno izborio mjesto u našem kulturnom kodu, a sve ono što se dešava u posljednje vrijeme na međunarodnoj sceni, pokazuje da sve više interesa za našom muzikom postoji i vani. Ponajviše zbog toga što ga mi, kao još uvijek relativno nova generacija muzičara, proizvodimo. Na primjer od šest albuma koje sam snimio u posljednjih petnaestak godina, dva su objavili međunarodni izdavači. Također, veliki broj koncerata sviram i za stranu publiku. Posljednjih godina sam imao vrlo uspješne turneje u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Kini i slično. Vjerujem da to sve pokazuje da je sevdah, bar kako ga ja vidim, vrlo aktuelan i da ima budućnost", rekao nam je Imamović.

Album "Singer of Tales" zvanično izlazi šestog marta, a Damir će krajem aprila spakovati kofere i krenuti na turneju koju će započeti u Velikoj Britaniji.

"U Londonu smo 1. maja u Barbicanu, dan ranije u Manchesteru, zatim dolazi Brighton i još neki gradovi", kaže nam na koncu razgovora.

Osim ovih koncerata Imamović će svirati u mnogim evropskim gradovima Briselu, Istanbulu, Rotterdamu, Amsterdamu, Copenhagenu, Dortmundu, Zagrebu, Ljubljani i mnogim drugim mjestima.