Muzika
0

VIDEO / Poslušajte pet pjesama koje sadrže skrivene poruke

Klix.ba
Pink Floyd
Pink Floyd
Neke od kultnih pjesama sadrže više nego što na prvo slušanje možete primjetiti. Pojava snimanja muzike omogućila je i mogućnost maskiranja skrivenih poruka unutar pjesme. Poslušajte šta neki od vaših omiljenih muzičara zapravo kažu.

1. Franz Ferdinand, "Michael"

Malo prije druge strofe (1:33) čuje se izmijenjeni glas koji kaže "Zabrinuta je za tebe, nazovi svoju majku", što je referenca na basistu Boba Hardyja i njegovu nostalgiju za kućom tokom snimanja.

2. Oasis, "D'You Know What I Mean?"

Poslušajte pažljivo: tonovi nakon stiha "Don't look back cos you know what you might see" (1:29) su zapravo morzeov kod kojim Noel Gallagher poručuje "Nosite se". U jednom od kasnijih intervjua je priznao kako nije siguran jesu li tačno pogodili kod.

3. Frank Zappa, "Hot Poop"

Neobično nazvana pjesma pojavila se na prvoj strani albuma "We're Only In It For The Money" iz 1968. godine i sadrži skrivenu poruku. Radi se o strofi koju je izdavač uklonio iz originalne verzije pjesme "Mother People", a kaže nešto poput "Bolje pogledaj okolo sebe prije nego kažeš da te nije briga/ Začepi svoja jena usta o dužini moje kose/ Kako bi preživio/Kao da si ikada i živio/ Uana mala osobo?". Poslušajte na 0:15.

4. Pink Floyd, "Empty Spaces"

Na 1:15 možete čuti neobičan zvuk. Kada pjesmu pustite unazad, čut ćete "Čestitamo. Upravo ste otkrili skrivenu poruku. Molimo vas pošaljite svoj odgovor Starom Pinku, brinite o smiješnoj farmi, Chalfont". Da li se radi o referenci na nekadašnjeg pjevača Syd Barreta, ili Pinku, glavnom liku albuma – nije poznato.

5. Prince, "Darling Nikki"

Na kraju pjesme (oko 3:40), za vrijeme zvučnog efekta kiše, čuje se čudan refren, a zapravo se radi o skrivenoj poruci. Poruka kaže "Zdravo, kako si?/Dobro, dobro/Znam da Gospod ubrzo dolazi/Dolazi, dolazi ubrzo".