Potpisuje ih Dino Šukalo
357

Poslušajte numere iz filma "Praznik rada" koji će svjetskom premijerom zatvoriti SFF

I. B.
Film će 19. augusta imati svoju svjetsku premijeru (Foto: IMDB)
Film će 19. augusta imati svoju svjetsku premijeru (Foto: IMDB)
Ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala zatvoriti će film bh. reditelja Pjera Žalice "Praznik rada" koji će posljednje noći festivala imati i svoju svjetsku premijeru. Sada je poznato i koje su to numere obilježile ovaj film.
Posebnu emociju filmovima svakako daje muzika, zbog koje još dugo, nakon završetka filma, pamtimo ono što smo gledali.

Baš kao što je, ističe Žalica, film "Gori vatra" iz 2003. obilježila numera "Iznad Tešnja", tako će i ovaj film imati dvije upečatljive izvedbe koje će dati svoj pečat filmu.

Riječ je o numerama "Bjelavska" i "Tamna noći, tamna li si", iza kojih stoji kompozitor Dino Šukalo.

"Bjelavska"

Šukalu je ovo drugi put da surađuje sa Pjerom Žalicom, a istaknuo je kako je proces rada bio vrlo zanimljiv, ali i izazovan.

"Dio muzike smo snimali uživo u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru. Mislim da će se i sa ovim filmom ponoviti ono što se događalo sa prethodnim filmovima Žalice, a to je da će muzika doprijeti i dalje od kina i da će se pjesme iz filma još dugo pjevati u različitim prilikama", istakao je on.

"Tamna noći, tamna li si"

U "Bjelavskoj" kao vokal pojavljuje se Eldin Huseinbegović, dok je u pjesmi "Tamna noći, tamna li si" to Lidija Kordić. Tekst u drugoj numeri potpisuje Antonije Nino Žalica.

O čemu film govori

Radnja filma "Praznik rada" prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: "Uhapsiše Fudu, ko zna zašto." U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu su ostvarili: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.

"Zatvoriti Sarajevo Film Festival je iznimna čast i novo iskustvo. Oboje je preduslov za ogromnu tremu, ali vjerujem da nećemo iznevjeriti očekivanja publike i veličinu trenutka, jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvjereni da važnu priču pričamo na pravi način", rekao je Žalica.

Film će svoju svjetsku premijeru imati 19. augusta, odnosno posljednji dan 28. Sarajevo Film Festivala.