Izvedba dvije Dženane
117

Poslušajte kako sevdalinka "Razbolje se sultan" zvuči u duhu klasične muzike

A. B.
Dženana Huseinagić sopran i Dženana Šehanović-Sarajlić pijanistkinja, dvije su akademske umjetnice koje na drugačiji način izvode sevdah i narodne pjesme. Ovaj put su u duhu klasične muzike obradile i otpjevale kultnu sevdalinku "Razbolje se sultan".

Autorski aranžman ove dvije akademske umjetnice se predstavlja kroz korištenje novih tehnologija i spoj klasičnog i tradicionalnog koji je privukao raznoliku publiku.

Aranžman za ovu sevdalinku uradila je pijanistica Dženana Šehanović – Sarajlić, izvršni i muzički producent je Arel Češljar, video potpisuje Anis Mujanović, a izvršna produkcija je Atax Media.

Cjelokupni dojam je oplemenio glas Dženane Huseinagić koja je inače sopran te je na način koji podsjeća operskom pjevanju interpretirala ovu sevdalinku.

Ovaj duo radi na prilagođavanju sevdalinki vremenu u kojem živimo
Ovaj duo radi na prilagođavanju sevdalinki vremenu u kojem živimo

Obrada sevdalinke "Razbolje se Sultan" je okrunjena i spotom, a ovaj duo vrijedno radi i na obradama dugih sevdalinki koje će bh. publika uskoro imati priliku čuti.

Ljubav prema kulturnom i historijskom naslijeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao izvorne bh. pjesme, koja kroz generacije dobija novo ruho i prilagođava se afinitetima novih naraštaja ne gubeći na svojoj vrijednosti predstavlja cilj rada i djelovanja ovih umjetnica.

Dženana Šehanović Sarajlić je diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Dženana Huseinagić je muzičku akademiju završila u Istočnom Sarajevu, dok je magistarstrirala i specijalizirala u Beogradu, a prošle godine je odbranila i doktorsku distertaciju na fakultetu za medije i komunikacije iz oblasti odnosa s javnišću u ustanovama kulture i umjetnosti.