Muzika
44

Poslušajte hrvatsku predstavnicu za pjesmu Eurovizije

Klix.ba
Hrvatska se vraća na Eurosong nakon dvije godine pauze. Na 61. izdanju Eurosonga u maju u Štokholmu, Hrvatsku će predstavljati pjevačica Nina Kraljić s pjesmom "Lighthouse" koja je publici predstavljena danas.

Autori muzike i teksta za pjesmu "Lighthouse" su austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom POPMACHÉ. Muzički producent je Thorsten Brötzmann.

Nina Kraljić je 22-godišnjakinja iz Lipovljana koja studira kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Pjevanjem se bavi od malih nogu, kada je nastupila i na Turbo Limach Showu. Dvije godine je studirala na Muzičkoj akademiji, no kaže kako se nije našla u toj vrsti muzičkog izraza.

Okušala se u raznim muzičkim projektima, uključujući mjuzikl "Footloose", a bavi se i sinhronizacijom animiranih filmova za koje pjeva i songove. Kraljić je i pobjednica prve sezone HRT-ovog showa "The Voice" - Najljepši glas Hrvatske, nakon kojeg je potpisala ugovor s diskografskom kućom Universal Music.

Nina je nedavno nominirana za nagradu Porin u kategorijama najbolje ženske vokalne izvedbe i novoga izvođača godine. Ujedno je i dobitnica nagrade "Moj prvi Music pub" za najbolju mladu pjevačicu u prošloj godini, a trenutno snima svoj prvi album za Universal Music koji će, osim novih autorskih pjesama, sadržavati debitantski singl "Zaljuljali smo svijet", ali i pjesmu "Lighthouse" s kojom će predstavljati Hrvatsku.