{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu" 13. januara u Historijskom muzeju BiH

Klix.ba
9.1.2019. u 15:05
139
17
"Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu" 13. januara u Historijskom muzeju BiH
139
"Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu" 13. januara u Historijskom muzeju BiH
Foto: H. M./Klix.ba
"Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu" umjetnički je događaj koji će u nedjelju, 13. januara, s početkom u 19 sati ujediniti savremenu muzičku scenu Sarajeva u Historijskom muzeju BiH.
Događaj je nastao kao znak zahvalnosti za bogati muzički opus i umjetničko naslijeđe Adija Lukovca i njegov značaj za nastavak razvoja elektronske muzike i savremene umjetnosti na području Bosne i Hercegovine.

Događaj će biti potpuno fokusiran na muziku i performans, bez suvišnih riječi, opisa i govora. Prvi dio događaja bit će performativnog karaktera i posvećen muzici kreiranoj kroz umjetničke projekte benda Adi Lukovac & Ornamenti, dok će u drugom dijelu događaja muzičari i umjetnici sadašnje sarajevske scene kreirati "happening" svirajući zajedno u improvizacijskoj jam sessiji posvećenoj Adiju Lukovcu.

U prvom dijelu događaja performans izvodi umjetnica Smirna Kulenović, a u muzičkom "happeningu" učestvuju Leonardo Šarić, Nedim Zlatar (Basheskia & Edward EQ), Vanja Solaković, Mirza Bradarić, Ismar Žalica, Vanja Gutić, Arman Hadžigrahić (Činčila), Dalio Sijah, Deni Sijah, Jan Delić, Zlatan Džanović (InTheRoom), Ognjen Šavija (Ambrosia), magistrica harmonike Amela Frljučkić, gitarista Amar Šantić, Alem Brka, Ajdin Reverbegović i brojni mladi umjetnici sa aktuelne scene.

U organizaciji učestvuju i mladi reditelji/ce i snimatelji/ce Šejla Lajlani, Sara Ristić, Nedim Karalić i Tatjana Nikolić koji će iz tri različite i nezavisne perspektive dokumentarno zabilježiti događaj.

Nova generacija savremenih umjetnika/ca iz oblasti muzike i performansa u sklopu umjetničkog kolektiva TAZ 22 inicirala je organizaciju ovog događaja, kao način da se adekvatno obilježi značaj stvaralaštva Adija Lukovca za cjelokupnu historiju i budućnost umjetnosti Bosne i Hercegovine. TAZ 22 kolektiv je nomadskog karaktera koji je pokrenula Smirna Kulenović u cilju ujedinjenja aktuelne umjetničke scene kreirajući događaje zvučnog, muzičkog i performativnog karaktera - uvijek drugačijeg trajanja i na drugačijoj lokaciji.

Događaj je u potpunosti samoorganizovan kao organski produkt ujedinjene umjetničke scene; bez sponzora i bez finansija, uz dobru volju i solidarnost svih umjetnika/ca koji učestvuju.

"Zahvalnost dugujemo Historijskom muzeju na podršci, Adisu Memoviću i Benjaminu Čengiću na tehničkoj podršci, nezavisnoj kustosici Tatjani Nikolić, producentici Belmi Jusufović, kolektivu Odron i art-kinu Kriterion. Izrazitu zahvalnost dugujemo Amiri Lukovac-Banda i Kijanu koji će u budućnosti osnovati Fondaciju Adi Lukovac, kao i Adnanu Ziliću iz nekadašnje grupe Ornamenti koji je produkcijski pomogao da se muzika Adija Lukovca akumulira i sluša u adekvatnom i kvalitetnom formatu", naveli su u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: