Budžetske donacije
0

Porezni novac i za Harijev koncert?

Sarajevo-x.com
Sarajevska grupa Hari Mata Hari 10. avgusta održat će veliki koncert na gradskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“, a na sceni će se osim Harija Varešanovića smjenjivati i poznati izvođači kao što su Nina Badrić, Dino Merlin, Halid Bešlić te mladi Eldin Huseinbegović.

Svi fanovima Harijeve muzike ulaz će biti besplatan, a za ovaj događaj odštampano je 50.000 karata, koji su se građanima dijelili na nekoliko punktova u Sarajevu. Za koncert se akreditovao veliki broj novinara, a očekuje se i dolazak fanova iz cijele regije.

Kako se radi o muzičkom poklonu gradu, iza koncerta je stalo nekoliko sponzora, koji će pružiti podršku i pokriti troškove organizacije. Među sponzorima su se osim privrednih subjekata, našle i dvije javne institucije, općina Stari Grad i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Sarajevska općina Stari Grad, kako je ranije najavljeno, a i sami organizatori potvrdili, nije izdvojila budžetska sredstva za ovaj događaj, već su pružili podršku u institucionalnom smislu, bez navođenja šta to konkretno znači.

No, nije poznato sa kojim novcem je Federalno ministarstvo kulture i sporta podržalo ovaj događaj. Organizator kaže da se radi o jako malom iznos, dok ministarstvo tvrdi da nemaju učešća u sponzorisanju ovog muzičkog događaja.

Predstavnik organizatora Almir Begović nije nam želio otkriti koliko je sredstava iz budžeta dobio za organiziranje koncerta, ali navodi da je zbog recesije i krize sa kojom se ove godine suočava federalni budžet, iznos bio skoro pa simboličan.

Međutim, u federalnom ministarstvu kulture i sporta tvrde da nikada nisu dali pare za koncert grupe Hari Mata Hari na Koševu, jer novca u budžetu nema. Pomoćnica ministra za kulturu Angela Petrović za naš portal nije mogla precizirati na koji način je ovo ministarstvo sponzoriralo najavljeni koncert.

"U trećem mjesecu smo donijeli odluku o raspodjeli novca za određene projekte, a u budžetu nije predviđen novac za manifestacije i događaje mimo toga utvrđenog programa“, kazala je ona.