|

Pokojni Johnny Cash na vrhu američke top liste

Pokojni Johnny Cash na vrhu američke top liste
0
F
FENA
13.7.2006. u 20:30
0
komentara
0

dijeljenja
Pokojni Johnny Cash na vrhu američke top liste Johnny Cash
Premda je umro prije gotovo tri godine, Johnny Cash vratio se na sam vrh američke top liste - prvi put nakon 37 godina. Album "American V: A Hundred Highways" prvi je broj 1 album "Čovjeka u crnom" nakon ploče "Johnny Cash at San Quentin" iz 1969. godine.
Novi album u izdanju diskografske kuće "American Recordings/Lost Highway" također je zasjeo na prvo mjesto top ljestvice country albuma, svrgnuvši s vrha album grupe Dixie Chicks "Taking the Long Way" koji je tamo proveo sedam sedmica.

Iako je dolazak na prvo mjesto Billboardove top 200 ljestvice albuma velko postignuće za legendarnog Casha, "American V" prodao se u 88.000 kopija u SAD-u, što je najmanji broj prodanih primjeraka od svih albuma koji su debitirali na broju jedan od kada se vodi taj podatak.

Album "A Hundred Highways" snimljen je u zadnjim mjesecima Cashova života koji se ugasio u rujnu 2003. godine. Na njemu je i posljednja pjesma koju je Cash napisao prije smrti: "Like the 309".

"Te pjesme su Johnnyjeva konačna poruka: one su istinska refleksija muzike koja je bila središte njegova života. To je muzika koju je Johnny želio da čujemo", rekao je producent Rick Rubin za internetsko izdanje časopisa Billboard.

"Like the 309", pjesma koja se bavi vozovima, jednim od omiljenih Johnnyjevih motiva, jedna je od dvije na albumu koje je napisao sam Cash.

Druga, "I Came to Believe", je napisana i snimljena ranije. Ostatak albuma čine pjesme poput Bruce Springsteenove "Further On (Up the Road)", Gordon Lightfootove "If You Could Read My Mind", Hank Williamsove "On the Evening Train," Rod McKuenove "Love's Been Good To Me" i tradicionalne duhovne pjesme "God's Gonna Cut You Down."

"Mislim da bi mi ovo mogao biti omiljeni album iz serije 'American' albuma", rekao je Rubin. "Drukčiji je od ostalih, znatno je različitog karaktera. Čini mi se da je na razini najboljih albuma koje je Johnny ikada snimio."

Počevši 1994. s albumom "American Recordings", serija "ogoljenih", uglavnom akustičnih albuma s puno obrada drugih autora, dovela je Casha do nove publike i potaknula interes za muziku i karijeru te country legende.

Serija od četiri albuma prodala se u 2,6 milliona kopija u SAD-u. "American IV: The Man Comes Around" najbolje je prihvaćen s više od 1,5 miliona prodanih primjeraka.

Cash je počeo raditi na "American V" albumu samo dan nakon što je završio "American IV", kako bi, prema Rubinovu svjedočenju, lakše svladao razdoblje nakon smrti supruge June Carter-Cash u svibnju 2003. godine

"Johnny je govorio da je stvaranje muzike i rad na albumu njegov glavni razlog za nastavak života. I mislim da je to zaista bila jedina stvar koja ga je tjerala da nastavi, jedina stvar kojoj se veselio", rekao je Rubin.

Pjesme su snimljene s grupom muzičara koji su radili i na prethodnim "American" izdanjima: gitaristom Mikeom Cambellom i klavijaturistom Benmontom Tenchom iz "Heartbreakersa", gitaristom Smokey Hormelom (Beck, Tom Waits), Mattom Sweeneyem (Guided By Voices, Chavez) i Jonnyjem Polonskym.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.