Muzika
0

Pogledajte kako je Severina izgledala na početku karijere sa samo 17 godina

Klix.ba
Severina Kojić (Vučković) rođena je 21. aprila 1972. godine u Splitu, gdje je završila srednju muzičku školu. Prve muzičke korake napravila je prije mature nastupima na Splitskom festivalu, kao prateći vokal (uz Danijelu Martinović), te na Zagrebfestu sada već davne 1989. godine, kad je prvi put nastupila s obradom velikog hita "Lambada". Pogledajte video:

Severina Vučković (43) tada je bila 17-godišnjakinja na početku karijere, a nakon "Lambade", snimila je pjesmu "Svirajte mi rokeri".

Nakon srednje škole uslijedile su godine napornog rada i svakodnevnih koncerata, iz kojih Severina polako izrasta u jednu od najvećih zvijezda mlađe generacije u Hrvatskoj.

Poznata je po saradnjama sa brojnim muzičkim imenima: Arsenom i Matijom Dedićem, Gibonnijem, Nikšom Bratošom, Goranom Bregovićem, Željkom Bebekom i mnogim drugima.

Severina se u javnosti pojavljuje ne samo kao pjevačica, nego se okušala i u ulozi manekenke, voditeljice i glumice, a njenu su karijeru pratile i različite kontroverze zbog kojih se uvijek nalazila u centru pažnje, ali i na meti kritika javnosti.

U maju 2008. izdala je svoj deseti studijski album pod nazivom "Zdravo, Marijo!", nakon čega je napravila pauzu od četiri i po godine, vrativši se ponovo krajem 2012. godine sa jedanaestim studijskim albumom pod nazivom "Dobrodošao u klub".