Muzika
293

Pogledajte kako je bilo na predaudiciji X Factora u Sarajevu

Piše: M. Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
Predaudicija u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Počela je potraga za novim muzičkim idolom regiona. Druga sezona najpopularnijeg showa X Factor Adria, koji će se od proljeća prikazivati u čak pet zemalja regiona, uveliko se sprema, a danas je održana i audicija u Sarajevu. Ekipa portala Klix.ba zabilježila je atmosferu i razgovarala sa kandidatima.

Mnogo mladih ljudi došlo je u Hotel Grand rano ujutro kako bi se prijavili i pokušali ostvariti svoj životni san. Među njima je bilo i poznatih, onih koji su došli prvi put, a svi su bili izuzetno raspoloženi. Kandidati su pjevali, družili se, svirali i ohrabrivali jedni druge.

Pod jednim takmičarskim brojem prijavile su se dobro poznate Sarajlije Tarik Mulaomerović i Adnan Pacoli. Tarik je već učestvovao u jednom takmičarskom showu "Rat bendova" u kojem je pjevao, a Adnan je poznati beatboxer.

"Želimo pokazati nešto novo na ovim prostorima. Obradili smo domaću zabavnu muziku i neke sevdalinke na potpuno drugačiji i lud način. Planiramo ostati zajedno jer smo prije svega prijatelji, a imamo veliku podršku roditelja i prijatelja", rekli su nam Adnan i Tarik.

Mahir Smajlović došao je iz Zenice kako bi otkrio da li upravo on ima taj faktor "X".

"Nisam nikada pjevao pred žirijem, muzikom se bavim amaterski. Nadam se da ću proći", rekao je Mahir.

Devetnaestogodišnja Abina iz Sarajeva bavi se muzikom duži period. Repertoar kojim se predstavila žiriju birala je njena profesorica hora, a inače je članica Bellarte udruženja, gdje pjeva.

"Pjevam pjesme na španskom, pjesme Tereze Kesovije, Kaliopi, Aleksandre Radović i grupe Queen koju najviše volim. Mislim da su to pjesme koje niko nije odabrao. Inače studiram farmaciju i to mi je sada prioritet", rekla je za Klix.ba.

Milena Popović, glasnogovornica produkcije Connect Live Media, koja realizira show, kazala je za naš portal kako očekuje puno kandidata u Sarajevu, te da je BiH vrlo dobro reagovala na drugu sezonu X Factor Adria. Naime, jučer je održana predaudicija u Banjoj Luci, gdje je bio veliki broj kandidata koji su nastupali pred produkcijskim žirijem.

"Atmosfera je uzbudljiva. Ima tu dosta novina - novi žiri, novi emiteri i nova država - Hrvatska. Imamo novo pravilo u Boot Campu koje se zove "Šest stolica". Bit će zanimljivo i uzbudljivo, a to je period kada žiri postaje mentor. Kandidatima savjetujemo da se ne plaše, da budu opušteni, da izaberu pjesmu koju vole ili možda pjevaju kući, ne mora to biti hit. Također, moraju znati pjevati na engleskom jeziku i moraju pripremiti pet pjesama", rekla nam je Popović.

Kandidati neće znati rezultate danas, već će im biti naknadno javljeno da li su prošli ili ne. Početak emitovanja druge sezone "X Factor Adria" počinje na proljeće, a emiteri u BiH su FTV i RTRS, koji su partneri produkcijske kuće Connect Live Media. Procjenjuje se da će ovaj show pridobiti blizu 18 miliona gledalaca.