Muzika
2k

"Počivaj u miru, anđele": Sedam godina od smrti Tošeta Proeskog

Klix.ba
Na današnji dan, 16. oktobra 2014, navršava se tačno sedam godina od tragične smrti makedonskog pjevača Tošeta Proeskog.

"Počivaj u miru, anđele! Prošlo je sedam godina, ali još uvijek živiš u našim srcima!", napisali su fanovi makedonskog pjevača Tošeta Proeskog na zvaničnoj Facebook stranici.

Makedonski pjevač Toše Proeski tragično je stradao u automobilskoj nesreći sa svega 26 godina, no iza sebe je ostavio bogatu muzičku ostavštinu, a njegove kolege i prijatelji za njega imaju samo riječi hvale. Veliki čovjek i humanista, Toše Proeski je bio i izniman vokal, s posebnom bojom glasa koju je pratila jaka emocija i lagana melanholija, pa su u njegovim pjesmama mnogi pronašli sebe.

Mladić kojega je nadasve prije svega krasila skromnost, uvijek je isticao da je ljubav ono što treba pokretati ljude. Njegove riječi "Ne želm da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome" i danas žive u svima onima koji su poznavali ovog velikog čovjeka, ali i onima koji nisu imali tu priliku.

Na današnji dan brojni obožavatelji Tošeta Proeskog širom regije se prisjećaju njegovog lika i stvaralaštva.

U rodnom Kruševu mnogobrojni fanovi iz regije, ali i cijelog svijeta obilaze posljednje počivalište Toše Proeskog, a pridružiti će im se i maratonci koji su tri dana trčali od Nove Gradiške do Kruševa, te na taj način odali počast prerano preminulom pjevaču.

Tiha počast će mu biti odana i u Zagrebu u Rokovom perivoju, gdje se danas u poslijepodnevnim satima za njega u tamošnjoj kapelici služi sveta misa.