600 sati muzike
1

Počinje najveći evropski open-air festival sa slobodnim ulazom

Klix.ba
Popularni Donauinselfest ove godine će se održati od 22. do 24. juna na Dunavskom ostrvu u Beču. Već 35 godina ovaj najveći muzički festival u Evropi sa slobodnim ulazom nudi bogat muzički program u trajanju od 600 sati sa predstavnici svih muzičkih pravaca, od punka, elektronske i rok muzike do hip-hopa i šlagera.

Organizatori na ostrvu očekuju oko tri miliona posjetilaca, a u vrijeme trajanja festivala u Beču se zabilježi oko 5.000 dodatnih noćenja.

Na ukupno jedanaest bina istovremeno će nastupati mnogi internacionalni i domaći muzičari i bendovi, između ostalog Fedde le Grand, Lisa Stansfield, Münchener Freiheit i Wiener Blond.

Među izvođačima se nalaze neka od najpoznatijih muzičkih imena: bend Portugal The Man, koji iza sebe odnedavno ima i nagradu Grammy za najbolje grupno izvođenje hit pjesme "Feel it Still", i njemačka hip-hop grupa Antilopen Gang koja je ostvarila veliki uspjeh sa svojim prošlogodišnjim albumom "Anarchie und Alltag" (Anarhija i svakodnevica).

Za posjetioce će na raspolaganju biti i karaoke-bina, a najhrabriji među njima će pored raznovrsnog muzičkog programa moći da isprobaju vratolomije kao što su "bag jump", skakanje sa 3,5 metra na vazdušni jastuk, ili "stage flying", letenje iznad publike na visini od 160 metara.

Dio atmosfere Dunavskog festivala ove godine u Sarajevo donose Dani Beča, gdje će 2. jula u večernjim satima ispred tržnog centra BBI nastupati austrijski DJ Febration. Riječ je o pobjedniku ovogodišnjeg takmičarskog dijela Rock the Island Contest, koji mladim muzičkim nadama omogućava nastup na festivalu.