Muzika
0

Počeo globalni muzički maraton Live 8

NINA
Live 8, globalni muzički maraton namijenjen podizanju svjesnosti o siromaštvu u Africi započeo je danas nastupom Bjork i Good Charlottea te nekolicine japanskih bendova u predgrađu Tokija Makuhari.

Dodan na listu Live 8 koncerata u posljednjem trenutku, događaj u Japanu privukao je oko 10.000 ljudi koji su ulaznice dobili na lutriji. Inače, na tom mjestu ima prostora za oko 20.000 posjetilaca.

Organizatori Live 8 smatraju da je ipak najvažnije bilo u taj događaj uključiti Japan, koji je jedna od najvećih privrednih sila svijeta.

Na Live 8, proširenoj verziji Live Aida od prije 20 godina, najavljen je nastup 100 izvođača na pozornicama u devet različitih zemalja.

Za razliku od Japana, u Londonu i Philadelphiji, na primjer, očekuje se nastup mnogo poznatijih imena kao što su U2, Madonna i Paul McCartney te Stevie Wonder i Destiny's Child.

Koncerti će se danas još održati u Parizu, Rimu, Berlinu, Moskvi, Johannesburgu i Torontu te u srijedu u Edinburghu.

Cilj Live 8 muzičkog maratona je da pomoć Africi dođe na jedno od prvih mjesta na dnevnom redu godišnjeg summita grupe G8 najbogatijih zemalja, koji će se održati u Škotskoj sljedeće sedmice.