Muzika
0

Počeo 58. Eurosong: Danska favorit, zemljama iz regije loše prognoze

Klix.ba
Crveni tepih ispred Opere u Malmou
Crveni tepih ispred Opere u Malmou
Eurosong ludilo je počelo. Službeno otvaranje upriličeno je sinoć kada su delegacije zemalja učesnica prošetale crvenim tepihom, a prva polufinalna večer bit će održana sutra.

Kao što je već poznato, Bosna i Hercegovina ove godine nema svog predstavnika, tako da je takmičenje za najbolju pjesmu Evrope u našoj zemlji s razlogom u sjeni.

No, pogledi najvećih fanova Eurosonga uprti su prema švedskom Malmeu, gdje su se okupili takmičari iz 39 zemalja. Komentiraju se pjesme, stajling, scenski nastupi, izdvajaju favoriti..., a kladionice kao i svake godine, predviđaju pobjednika.

Iako su u prošlosti znale pogriješiti, kladionice su često davale prognoze koje su se na kraju ispostavile tačnima. To se desilo i prošle godine kada su najveće šanse davali Švedskoj, Rusiji i Srbiji, a na kraju su baš ove zemlje zauzele prva tri mjesta.

Ove godine najviše šansi za pobjedu kladionice daju Danskoj, zatim Ukrajini, dok je na trećem mjestu Norveška.

Među prvih deset su još i Rusija, Azerbejdžan, Italija, Njemačka, Gruzija, Holandija i domaćin Švedska.

Kada su u pitanju zemlje iz regije, na kladionicama najbolje kotira Srbija, koju će ove godine predstavljati trio "Moje tri". Naši istočni susjedi su na 19. mjestu na kladioničarskim listama, Crna Gora je 22., Slovenija je 25., a Hrvatska 28.

Najmanje šansi, kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, prema kladionicama, ima Makedonija, koju ove godine predstavljaju kraljica romske muzike Esma Redžepova i pop pjevač Vlatko Lozanovski.

Prva i druga polufinalna večer bit će održane u utorak i četvrtak, a veliko finale je zakazano za subotu, 18. maja, kada će biti poznat pobjednik 58. Eurosonga.