Muzika
5

Počele rezervacije karata za "Lord of the Dance"

Sarajevo-x.com
Fenomen irskoga plesa i muzike već je odavno zavladao svjetskim pozornicama, a Lord of the Dance predstavljaju najveću planetarnu atrakciju takve vrste, čija kvaliteta i popularnost teško da su ostvarivi nizu programski sličnih, manjih plesnih skupina.

Utemeljitelj "Lord of the Dance" proslavljeni je plesač i koreograf Michael Flatley, zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najbrži irski step dancer svih vremena.

Prvi veliki uspjeh skupina je ostvarila 1997. nastupajući na dodjeli Oskara, a odmah potom upriličena je svjetska turneja koja je te godine oborila sve rekorde posjećenosti. Brojni daljnji uspjesi, utemeljeni na izvođačkoj perfekciji i spektakularnosti, koji su se nesmanjenom žestinom nastavili nizati sve do danas, govore u prilog činjenici kako su "Lord of the Dance" daleko izvan okvira bilo kakvih trendovskih fenomena.

Danas postoje četiri trupe Lord of the Dance. Prva nastupa na evropskim pozornicama, druga obilazi SAD-e, treća posjeduje stalni angažman u Las Vegasu, a četvrta održava predstave u Disney Worldu na Floridi.

Zanimljivo je napomenuti kako "Lord of the Dance" drže rekord poznate londonske Wembley Arene, nastupajući na njezinoj pozornici 21 dan zaredom. Soundtrack sa originalnom muzikom iz predstave kao i njena video snimka prodani su do danas, diljem svijeta, u nekoliko milijuna primjeraka.

Razglas i cjelokupna scenografija s kojim će "Lord of the Dance" nastupiti u BIH bit će dovezeni u velikih šleperima. Za svaki nastup potrebno je preko 100 kilometara kablova, kao i 20 tona opreme koja se mora objesiti na strop dvorane.

Valja napomenuti kako je prosječna dob plesačica i plesača 22 godine, te da se svi oni nalaze pod budnim okom Michaela Flatleya, što znači najveći mogući profesionalizam, kao i potpuno, strastveno predavanja plesu i muzici.

Po prvi put u historiji bosanskohercegovačka publika će imati fenomenalnu priliku da prisustvuje ovakvom spektaklu, jedinstvenom u svijetu i to:

21.05. Banja Luka, dvorana Borik, 22.05. Sarajevo, dvorana Zetra, 23.05. Tuzla, dvorana Mejdan.

Cijene ulaznica su: 30, 40, 50 i 60 KM.

Sve dodatne informacije i rezervacije ulaznica mogu se dobiti na + 387(0)33 573 290