Muzika
0

Počela prodaja ulaznica za koncert dua Arkul

Sarajevo-x.com
Počela je prodaja ulaznica za koncert dua Arkul, koji će nastupiti u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u subotu 7. maja. Ulaznice po cijeni od 10 KM možete kupiti u box officeu BKC-a svakim danom od 12.00 do 20.30 sati.

Ovo je Arkulov prvi nastup u Sarajevu nakon izvrsnog koncerta na međunarodnom muzičkom festivalu Jazz Fest Sarajevo održanog 2009. godine u okviru programa Next Generation. Izvodeći sefardske pjesme Vladimir Mićković i Atila Aksoj na koncertu u subotu predstavit će repertoar sa svog prvog albuma Il Bastidor objavljenog prije tri godine, ali i pjesme koje će se naći na njihovom novom albumu.

“Pjesme izvodimo na ladino jeziku, spoju španskog i hebrejskog”, kaže Vladimir Mićković, pjevač Arkula. “Istražujući kulturu i tradiciju Sefarda, došao sam do zanimljivih podataka. Saznao sam da je Sarajevo imalo 5 sinagoga, da je postojao gornjogradski i donjogradski ladino, što je malo poznato. Ovo što sad radimo dobra je prilika da i drugi nauče više o bogatoj istoriji Sefarda u Bosni i Hercegovini i Sarajevu kao njihovom važnom središtu", dodaje Mićković.

Koncert u subotu 7. maja organizira agencija Gramofon u koprodukciji sa Bosanskim kulturnim centrom Sarajevo, a u povodu Dana Kantona Sarajevo. “Sa posebnim zadovoljstvom mostarski duet Arkul predstavljamo u zgradi nekadašnjeg jevrejskog hrama, popularno nazivanog Templ. Namjena ovog prostora je promijenjena u drugoj polovini pedesetih godina od kada postoji radnički univerzitet Đuro Đaković u okviru kojeg je izgrađena koncertna i kino sala današnjeg BKC-a”, naglašava Đana Karavdić iz agencije Gramofon.

Početak koncerta je u 20.30 sati.