Skromni slavljenik
9

Pobjednik Eurosonga se vratio u Portugal: Nisam ja nacionalni heroj, već Ronaldo

Klix.ba
(Foto: EPA)
Portugal je prvi put u historiji pobijedio na Eurosongu melanholičnom baladom koju je izveo Salvador Sobral, mladić sa teškim oboljenjem srca.

Pjevač inspirisan fado muzikom izveo je numeru "Amar Pelos Dois" u vrijeme dok se suočava sa teškim zdravstvenim stanjem i čeka transplantaciju srca.

Ubjedljivo je slavio u sinoćnjem finalu Eurosonga u Kijevu osvojivši najviše ocjene glasača i stručnog žirija, a u minimalističkom nastupu na sceni mu se pridružila sestra Luisa, autorica pjesme.

Na aerodromu u rodnom Lisabonu danas su ga dočekali entuzijastični sugrađani. Nakon svega 27-godišnjeg Sobrala prozvali su nacionalnim herojem Portugala.

"Ne znam baš jesam li nacionalni heroj", kazao je skromni Salvador novinarima dodajući u šali: "Mislim da je pravi heroj Cristiano Ronaldo".

Na pitanje o odluci da pjeva na svom maternjem jeziku uprkos tome što tečno govori engleski, odgovorio je: "Ja sam samo želio otpjevati prelijepu pjesmu onakvu kakva jeste - na portugalskom jeziku. Ako mogu pomoći uvođenju promjena u svijet muzike, bit će mi veoma drago".

Iako vidno umoran, poručio je da želi biti poznat kao muzičar, a ne samo kao pobjednik Eurosonga.

"Mi kad smo veoma dobri onda smo najbolji od najboljih", kazao je predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa čestitajući Sobralu.

Fanovi širom svijeta na društvenim mrežama su kreirali hashtag #Salvadorable izražavajući divljenje jednostavnom i talentovanom muzičaru.