Muzika
0

Plan B, Avicii, Felix Da Housecat i Teed su nove zvijezde Exita

Sarajevo-x.com
Pripremite se da ovog ljeta razgovarate o tome šta je kul, jer je novo potvrđeno ime glavne bine Exit festivala britanski multitalentovani umjetnik, Plan B, dok nas na već ionako razigranoj bini Dance Arene čekaju Avicii, Felix Da Housecat i Totally Enormous Extinct Dinosaurs.

"Oi! I said Oi! What you looking at, you little rich boy!" Ovo su stihovi novog singla britanskog rapera, tekstopisca, glumca i režisera Bena Drua, poznatog kao Plan B. Pjesma pod imenom "Ill Manors" najavljuje njegov novi studijski album, koji predstavlja i soundtrek za istoimeni film koji je Dru režirao, a čija je premijera najavljena za maj 2012. godine.

Spot za pjesmu, koji je zvanično objavljen 9. marta, je izazvao pravu malu revoluciju u muzičkoj blogosferi i postao instant hit nove radničke klase u Britaniji, ali i širom svijeta. Prema riječima čuvenog lista Guardian, "Il Manors" je najvažnija mainstream protestna pjesma godinama unazad.

"Ill Manors" će biti treći po redu album Bena Drua, nakon "Who Needs Actions When You Got Words" iz 2006. i "The Defamation of Strickland Banks" iz 2010. godine, koji je dostigao prvo mjesto na britanskoj listi najboljih albuma. Plan B je i dobitnik priznanja kao što su nagrada časopisa „Q“ iz 2010. za najboljeg mladog umjetnika i Brit nagrada za najboljeg britanskog muškog izvođača iz 2011. godine.

Impresivnom line-upu Dance Arene se pridružuju i Avicii, Felix Da Housecat i Totally Enormous Extinct Dinosaurs.

Avicii je DJ i producent, kao i zvezda u usponu na elektronskoj muzičkoj sceni, uz mnogobrojne hitove iza sebe, među kojima je i "Level", numera koja je ušla među top 10 najboljih u 14 različitih zemalja. Tim Berg, poznatiji pod imenom Avicii, se pojavio 2008. godine svojim remiksom tematske muzike iz igrice Lazy Jones za Commodore 64, koji je praktično istog trenutka bio izdat za Strike Recordings. Ne postoji mnogo izvođača koji se mogu pohvaliti mjestom u top 10 najboljih DJ-eva koje bira DJ Magazine, a pogotovo da pritom imaju samo 21 godinu. Za samo četiri godine, Avicii je od potpunog anonimusa dostigao status zvijezde, dok je numera "Sunshine" iz 2011. godine, izvedena u saradnji sa Davidom Guettom, nominovana za Grammy u kategoriji Best Dance Recording.

Arena će ove godine ponovo ugostiti kultno ime iz šarenog i obimnog svijeta housea i jednog od najvećih inovatora savremenog elektro zvuka. Felix Da Housecat sa svojih osam studijskih albuma, nebrojeno mnogo singlova, miksova i remiksa, iza sebe ima impozantnu karijeru, koja traje više od 20 godina. Njegov debi album iz 2001. godine "Kittenz and thee Glitz" je uzburkao klupski svijet, dok su projektie sa sada veoma poznatom Miss Kittin, među kojima su "Silver Screen", "Madame Hollywood" i "What Does it Feel Like" oživele sint pop. Da venama ovog pionira elektronike teče muzika dokazuju i dvije nominacije za Grammy.

Pod imenom Totally Enormous Extinct Dinosaurs krije se Orlando Higginbottom. Njegova prva dva EP-ja (2009. i 2010.) su dovoljno digli prašinu oko TEED-a, što će kulminirati u maju ove godine, kada TEED izbacuje svoj debi album, tako da ćemo imati prilike na Areni premijerno čuti nove numere.

Njegova najveća avantura do sada predstavlja putovanje u Kongo (Afriku), gde je radio sa lokalnim muzičarima kao producent kojeg su Damon Albam i Oxfam pozvali da sarađuje na njihovom DRC LP projektu.