|

Pjevanje uz gusle na UNESCO-ovoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa

Pjevanje uz gusle na UNESCO-ovoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa
23
S
SRNA
29.11.2018. u 14:24
43
komentara
23

dijeljenja
Pjevanje uz gusle na UNESCO-ovoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Ilustracija: Shutterstock
Pjevanje uz gusle kao dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije, upisano je danas na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.
Ovu odluku donio je UNESCO-ov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa na zasjedanju na Mauricijusu.

Savjetnik ministra kulture i informisanja Srbije Dragan Hamović izjavio je da su gusle simbol srpskog narodnog pamćenja, prenosi RTS.

"Nema danas naroda u kojem je ovaj drevni element kulturnog nasljeđa življe prisutan, poštovan i voljen. Zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i brojnim odanim slušaocima širom našeg kulturnog prostora", rekao je Hamović.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je 2016. godine preporučilo nadležnoj stručnoj komisiji nominovanje guslanja za UNESCO-ovu listu.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU, te uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, pojedinaca, lokalnih samouprava, institucija, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Pjevanje uz gusle je treći upis Srbije na UNESC-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Od ranije UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva su porodična slava i srpska tradicionalna narodna igra - kolo.

Upisom na ovu listu obezbjeđuje se i bolja međunarodna vidljivost, što podstiče zajednice da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju izabranog elementa sopstvenog nasljeđa.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...