Alexandra Burke
0

Pjevačica sa najbrže prodavanim singlom

Sarajevo-x.com
Britanska soul i pop pjevačica Alexandra Burke, osim što je pobjednica petog serijala popularnog britanskog televizijskog showa "The X Factor", usto je i solo pjevačica čiji se singl prodaje najbrže na svijetu.

Svjetski rekord postigla je pjevajući svoju verziju pjesme "Hallelujah" od Leonarda Cohena, a kupilo ju je ili skinulo s interneta čak 576.000 obožavatelja, saznaje Telegraph.

Ista pjesma u izvedbi Jeffa Buckleya iz 1994. godine završila je na drugom mjestu, posebno zbog internetske kampanje koju su njegovi fanovi vodili. Buckley je bio američki pjevač, tekstopisac i gitarist, te sin Tima Buckleya, također muzičara. Utopio se 1997. godine.

Kako su istakli iz Official Charts Company, ovo je prvi put da se ista pjesma u izvedbi dva različita autora našla na prvom i drugom mjestu liste u posljednjih 51 godinu.

Originalna verzija pjesme "Hallelujah" nalazi se na 36 mjestu liste, a izašla je prije 20 godina i snimljena je preko 170 puta. Cohenu je trebalo više od godinu da napiše i adaptira 80 tmurnih i ponegdje seksipilnih stihova. Pjesma je pokrenula debate među fanovima o stvarnom značenju njenih riječi.

Alexandra Burke (20) je prije sedam dana na takmičenju "The X Factor" osvojila ugovor za snimanje vrijedan milion funti.

Povratnici na muzičku scenu, grupa Take That, na vrhu su liste najbrže prodavanih albuma sa novim albumom "Circus".