Razgovor za Klix.ba
146

Pjevačica Divanhane ususret koncertu u Londonu otkriva šta znače "Bajami" iz posljednje pjesme

N. O.
Foto: Cat Norman Tahirović
Foto: Cat Norman Tahirović
Bosanskohercegovački bend Divanhana proglašen je najboljim bendom svijeta prema izboru magazina Songlines, a uskoro ih očekuje i nastup u Londonu povodom 25. godišnjice magazina. Tim povodom razgovarali smo s vokalisticom benda Selmom Droce.
Selma Droce se u ljeto 2022. godine priključila Divanhani, a od tad su održali niz koncerata širom regije te dobili priznanje za najbolji bend u izboru magazina Songlines. Droce se u razgovoru za Klix.ba osvrnula na ovaj uspjeh, ali i buduće planove muzičkog sastava.

"Proteklu godinu obilježila su brojna putovanja, koncerti, pripreme za novi album i priznanja. Mnoge projekate koji će se realizirati tokom ove godine, postavili smo u prethodnoj i sad s nestrpljenjem pratimo tok dešavanja i veselimo se svemu onome što tek treba doći", započinje.

Istaknula je kako su upravo tokom protekle godine dobili dva važna priznanja - jedno iz Londona od Songlines Magazina za najbolji bend svijeta, a drugo u Istanbulu od organizacije RUBAFED, u kategoriji najbolji umjetnici BiH.

Foto: Cat Norman Tahirović
Foto: Cat Norman Tahirović

"Velika je čast biti odlikovan ovakvim priznanjima premda ona sa sobom nose i mnoštvo dilema i odgovornosti spram budućeg rada. Zreliji i svjesniji, duboko inspirisani ovim postignućima izlaz vidimo u kreativnom radu i neprestanom pomjeranju granica. Mi smo interpretatori tradicijske muzike BiH - sevdalinke, stoga sa svakim našim postignućem i sevdalinka postaje fokusom šire svjetske javnosti i to nam daje dodatnu snagu za dalje", kaže Selma.

Proglašeni su najboljim bendom svijeta

Kako ih čeka nastup u Barbican centru u Londonu, a povodom 25 godina magazina Songlines Droce ističe da je to "sjedište svjetskih kulturnih zbivanja".

"Brojne su se predstave, koncerti, mjuzikli i izložbe tu dogodile. Biti na mjestu gdje se svakodnevno rađa neko umjetničko djelo, gdje se piše svjetska historija umjetnosti za nas je velika stvar. Uveliko se pripremamo za koncert i nestrpljivo iščekujemo 25. mart da, rame uz rame, s prvacima World Music scene, pred brojnom publikom iz cijelog svijeta širimo sevdah", govori u nastavku.

Govoreći o predstojećoj koncertoj sezoni najavljuju da započinju koncertom u Novom Sadu, a nakon toga putuju u London.

"Tokom proljeća poštovaoci našeg rada moći će nas slušati u Sarajevu, zatim Minhenu i gradovima Australije. Ljeto će biti ispunjeno festivalskim nastupima u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Švicarskoj, ali i gradovima BiH i regiona", navodi.

Kako je Divanhana nedavno predstavila pjesmu "Bajami" u nešto drugačijem zvuku u odnosu na onaj koji smo od njih navikli, a mnoge je zanimalo šta zapravo znači riječ "Bajami".

"Bajami su bademi. Ovog proljeća naša inspiracija i lajtmotiv bili su miris i cvijet badema, stoga smo se odlučili da svojoj publici poklonimo jednu takvu, romantičnu i pomalo sjetnu ljubavnu pjesmu koja svojim zvukom u jednom trenutku izlazi izvan okvira onoga na što smo javnost navikli. Bajami su mozaik dva različita foklora, bosanskog i španskog kojeg je s nama podijelio Luis Robisco, naš dragi prijatelj i flamenco gitarista iz Španije. Cijeli proces nastanka pjesme je transkulturalno iskustvo prepuno divnih emocija i ljubavi. Naš budući album je u cijelosti prikaz svega onoga što se godinama akumuliralo u naša muzička i životna iskustva. Otvara vrata nekim novim idejama i pristupima zvuku, ali je opet čvrsto povezan s tradicijom", pojašnjava Selma.

Egzotični spoj sevdaha s autentičnom interpetacijom

Osvrnuvši se na prošlogodišnji koncert u Sarajevu za koji se tražila karta više vokalistica Divanhane napominje koliko je to za njih bio poseban događaj.

"Na tom mjestu se dogodio i jedan od prvih koncerata Divanhane, pa smo se tom prilikom prisjetili brojnih uspomena i dragih ljudi koji su nekad bili dijelom našeg kolektiva. Bogatiji za brojna iskustva, voljeli bismo ponoviti tu emociju, ali ovog puta dodati joj kompozicije i ljubav s novog albuma", kaže.

Foto: Cat Norman Tahirović
Foto: Cat Norman Tahirović

Uzevši u obzir da je Divanhana dala neki moderniji zvuk sevdahu Selma kaže da je možda "spoj samog sevdaha koji je odveć egzotičan i šarmantan s njihovom interpretacijom i estetikom, preodredio karijeru benda".

Kako je trenutno na muzičkoj sceni u regiji najpopularnija muzika potpuno suprotnog žanra, a kojoj se nerijetko propituje kvalitet pjevačica ističe da je ipak to subjektivna odrednica.

"Kvalitet je vezan za ukus, a ukus je opet nešto što je subjektivno i što ovisi o brojim faktorima poput starosne dobi, životnog iskustva, obrazovanja, poznavanja umjetnosti itd. Nešto što je meni vrijedno i kvalitetno, nekom drugom ne predstavlja ništa i to je sasvim uredu. Na kraju dana svaka muzika ima svoju publiku i obratno. To je jedino važno", zaključuje za kraj Droce.