Muzika
0

VIDEO / Pjesme The Smithsa uskoro u stripu

FENA
Jedan američki izdavač odlučio je pjesme legendarnog britanskog muzičkog sastava The Smiths pretočiti u strip-antologiju koja će pjesme poput "Girlfriend in a Coma" i "How Soon is Now?" pretvoriti u crtane priče.

Svaka pjesma bit će "ispričana" kroz strip na četiri do najviše osam stranica, a čitav projekt trebao bi biti gotov do novembra, kada se očekuje i njegova objava, piše britanski The Guardian.

"Koja vam se priča vrti u glavi dok slušate svoje omiljene pjesme Smithsa?", pita Shawn Demumbrum, idejni tvorac strip-antologije pod naslovom "Ujediniti i preuzeti: stripovi inspirisani Smithsima". Upravo će to autori knjige koristiti kao inspiraciju, dodaje on.

Finansijsku podršku za projekat Demumbrum nastoji prikupiti na web platformi "Kickstarter", a već je okupio 13 spisateljskih i crtačkih timova, svaki od kojih će raditi na po jednom muzičkom klasiku. Gotov proizvod imat će najmanje 72 ilustrovane stranice.

Britanski alternativni rock bend The Smiths, osnovan u Manchesteru 1982, činili su Steven Morrissey, Johnny Marr, Andy Rourke i Mike Joyce. Kritičari ih smatraju jednim od najboljih alternativnih sastava britanske indie scene 1980-ih. Izdali su četiri studijska albuma, da bi se 1987. raspali zbog nesuglasica između Morrisseya i Marra. Iza sebe su ostavili veliki krug obožavatelja koji još uvijek raste.